Foto: Redd Barna
Den offentlige skolen for jenter i Mirpur Buriro ble oversvømt av flomvannet. Da vannet sank igjen ble bygningen overtatt av familier som hadde mistet hjemmene sine.

Sju år gamle Sumaiya Ramzan er en av de 700 000 innbyggerne i distriktet Jacobabad i Pakistan som ble rammet av flommen i juli i fjor. Monsunregnet førte først til flom i provinsen Khyber Pakhtunkhwa, og situasjonen ble stadig verre da flommen nådde provinsene Punjab og Sindh. Store landområder ble oversvømt på tross av demningene som skulle holde vannet fra Induselven unna. Veier, broer, strømforsyning, hus, skoler, sykehus og jorder stod nesten to meter under vann. 

De fleste i Jacobabad måtte evakuere til tryggere områder i nabodistriktene. Heldigvis nådde ikke vannet husene i landsbyen hvor Sumaiya og familien bodde, men hele området ble omringet av vann. I løpet av noen få timer ble landsbyen forvandlet til en øy. Familien bestemte seg likevel for å bli hjemme for å passe på husdyrene og huset de bodde i.

Skoler ble tilfluktsrom

– Jeg var veldig redd og skjønte ikke hva som hadde skjedd, forteller Sumaiya. – Vi hadde nok mat hjemme, men å se alt vannet rundt oss gjorde meg skremt.

Hun hadde begynt på en skole for 180 jenter i utkanten av landsbyen i mai 2010, men også den ble satt under vann. Etter to uker hadde vannet trukket seg tilbake, men da skolen skulle starte igjen i september ble den i stedet brukt til å huse tre familier som hadde mistet hjemmene sine i flommen.

– Jeg trodde skolen skulle åpne igjen, men fordi det bodde folk der måtte den holdes stengt, sier Sumaiya.

Startet midlertidige skoler

For å gi barn muligheten til å fortsette skolegangen etter flommen startet Redd Barna med midlertidige skoler i provinsene Sindh og Punjab. Slike skoler har blitt etablert i påvente av at de vanlige skolebygningene skal bli ledige, eller rehabilitert etter vannskadene. Området Thul, hvor Sumaiyas landsby ligger, var et av de første områdene som fikk midlertidige skoler. Ved hjelp av lokalsamfunnet og læreren åpnet Redd Barna to skoler. Da Sumaiya og søsknene hennes fikk vite at de kunne få gå på skole igjen ble de overlykkelige.

– Den første dagen var vi litt forvirret og visste ikke hva slags sted dette skulle være. Men så kom vår egen lærer og fortalte at dette ville være skolen vår fram til at den vanlige skolen vår var ledig.

Til å begynne med begynte bare noen få jenter på den midlertidige skolen, men etter tre uker hadde skolen 60 jenter som var på skolen regelmessig. Barna er veldig glade for å kunne fortsette med skolegangen. Også lokalsamfunnet synes utdanning er viktig, og de vil derfor legge til rette for at familiene som har søkt husly i den ordinære skolen kan flytte ut derfra.

– Jeg gleder meg veldig til å komme tilbake til skolen min, men akkurat nå har dette stedet alt jeg trenger for at jeg skal kunne fortsette og lære, sier Sumaiya fornøyd.