Foto: Redd Barna/Rebecca Jafari
Ekspertgruppa hoppet oppi ballbingen sammen med Inga Marte Thorkildsen. Der stilte de henne spørsmål.

- Nå kan dere si det dere vil si meg og stille de spørsmålene dere vil stille, sier en blid Inga Marte Thorkildsen til ekspertgruppa i det hun ankommer bursdagsfeiringen foran Stortinget.

Og det var ikke hvor som helst at barna fra ekspertgruppa fikk intervjue barneministeren. Foran Stortinget stod nemlig en stor Redd Barna-ballbinge full av fargerike baller og basketballer med spørsmål som ungdommene og barna skulle stille til ministeren. Og Thorkildsen hoppet velvillig oppi ballbingen sammen med ekspertgruppa.

- Hvordan er det egentlig å være barneminister? spør Mata Tatarova (13).
- Har du noen gang vært på et asylmottak? Hva er yndlingslandet ditt? spør Hamed Josefi (19)

Mens Baquir Noamen(20) har et litt mer alvorlig budskap:

- Rundt omkring i Norge sitter barn på asylmottak og venter og venter. De venter altfor lenge. Det er ikke bra. Dere må gjøre noe med det, er hans oppfrodring.

Først og fremst barn

Foto: Redd Barna/Rebecca Jafari
Trine Skei Grande (V) kom også innom feiringen.

I tillegg til ballbinge og barneminister, var det utdeling av boller, ballonger og reflekser med budskapet ”Alle barn har rett til å bli sett” til forbipasserende. Mange stoppet for å feire med Redd Barna og ta quizen om barnekonvensjonen og få mer informasjon om Redd Barnas kampanje ”Først og fremst barn”  (link til kampanjesiden)– en kampanje for å øke forståelsen for barns om bor i asylmottak.

– Vi er veldig fornøyd med denne markeringen. Ved å feire barnekonvensjonens bursdag får vi også synliggjort barn som har deler av barndommen sin på asylmottak, sier kampanjeleder Tirill Sjøvoll.

For en av ekspertgruppas medlemmer var dagen ekstra spesiell. Mohammed Tatarov ble nemlig 12 år i går – på samme dag som barnekonvensjonen.

- Det er kult å ha bursdag i dag. Spesielt når Redd Barna setter opp ballbinge, sier han og stuper ut i de fargerike ballene en gang til.

Alle barns rettigheter

Foto: Redd Barna/Rebecca Jafari
Barnekonvensjonen gjelder alle barn. Det er generalsekretær i Redd Barna Tove R. Wang og barna i bingen skjønt enige om.

Barnekonvensjonen ble vedtatt av FN i 1989, og Norge har vedtatt at den skal gjelde på lik linje med norsk lov. Dessverre får likevel mange barn rettighetene sine brutt. Den gruppen barn som oftest får rettighetene sine brutt er barn på flukt.

- Det er viktig å minne om Barnekonvensjonen, og at den gjelder for alle barn. Det er leit at ikke alle barn får ivaretatt rettighetene sine. Det vi kan gjøre er å følge med på at den blir overholdt, informere om innholdet i den og minne om viktigheten av å ha et felles lovverk for alle barn, sier generalsekretær i Redd Barna, Tove Wang.

Vil bli hørt

Ikke bare var det barnas dag foran Stortinget i går. Også inne i Stortingssalen var barn og ungdom tema da stortingsmeldingen ”Barn på flukt” var oppe til behandling. Yordanos og Mata har en klar mening om hva de synes om stortingsmeldingen:

- Jeg synes det er utrolig at de har klart å lage en så tjukk bok uten å snakke med noen barn. Den handler jo om barn på flukt. Hvorfor ikke spørre dem? sier Mata.
- De burde hatt tid til å snakke med oss om den, sier Yordanos Thosheme (15).

Wang kunne ikke være mer enig med ekspertgruppa.

- De har brukt to år på å lage den uten å spørre et eneste barn. Barn har rett til å bli hørt og til å medvirke. Det står i Barnekonvensjonen, sier hun.

Foto: Redd Barna/Rebecca Jafari
Redd Barna-ansatte deler ut reflekser, kaffe og boller. Det var mange som ville feire barnekonvensjonens bursdag. Mange forbipasserende stoppet opp for å få kaffe, kake og litt informasjon om Barnekonvensjonen.
Foto: Redd Barna/Rebecca Jafari
Hurra for Barnekonvensjonen!