For tre år siden kom Kedeja (34) til Etiopia sammen med fire døtre og en sønn. De flyktet fra uroligheter i Somalia, og har vært i flyktningleiren Bokolmayo siden. Men selv om dette var et sted hvor hun og barna kunne være trygge fra krig og sult, kjente hun på smerten over å måtte forlate de to andre sønnene sine, Meslah og Assad, sammen med en hjelpetrengende bestemor i hjemlandet.

- Selv om jeg var trygg her i leiren var jeg veldig bekymret for guttene mine, og for familien som var igjen i Somalia. Jeg ante ikke hva jeg skulle gjøre for å hjelpe dem, sier Kedeja.

Da stadig flere måtte dra fra Somalia i juli på grunn av tørke og konflikt tenkte Kedeja at mange nok ville komme over grensa til Etiopia. Men hun trodde aldri at sønnene hennes ville være blant dem. I en periode kom det tusen flyktninger hver dag, og disse ble fordelt på de fire leirene som etiopiske myndigheter og organisasjoner hadde etablert. 

Gråt hver dag

Foto: Redd Barna/Getachew Dibaba
- Da bestemoren vår døde hadde vi ingen steder å dra. Derfor dro vi hit for å se om vi kunne finne mamma, sier Meslah.

- Jeg var veldig lei meg og pleide å gråte hver dag, sier Kedeja om perioden da hun ikke hadde de to guttene sine sammen med seg. Hun visste heller ikke hvordan folk som var i slekt eller kjente hverandre kunne finne hverandre i de store flyktningleirene.

Men så, i august i år skjedde det hun aldri hadde turt å håpe på. Gjennom Redd Barnas gjenforeningsarbeid fant de tre sammen igjen etter å ha vært fra hverandre i flere år.

- Jeg gråt, men denne gangen var det av glede. Jeg trodde aldri jeg ville få møte dem igjen, sier Kedeja.

Guttene forteller hva som førte til at også de måtte forlate Somalia.

- Gav aldri opp

- Vi bodde hos bestemor, men da hun døde hadde vi ingen steder å gjøre av oss, forteller Meslah (16). - Jeg gav aldri opp håpet om å få se mamma igjen. Da vi kom fram til Dolo Ado i Etiopia sa vi at vi ønsket å finne moren vår. Etter noen få dager tok de oss med til leiren hvor hun bodde, og vi fikk møte henne igjen. Jeg ble så glad, minnes 16-åringen.

Redd Barna jobber med barns beskyttelse, og en del av dette arbeidet handler om å spore opp og gjenforene foreldre og barn som har kommet bort fra hverandre på flukt. Vi etablerer komiteer for barns beskyttelse, som blant annet består av flyktningene selv, og som identifiserer og gjenforener barn i leirene. De jobber også med å avdekke og hindre overgrep og vold mot barn.