Foto: Redd Barna/Alessio Romenzi
Fatima er ett av mange syriske barn som har flyktet til Libanon.

Vi jobber med syriske flyktninger som kommer over grensen til Libanon, Jordan og Irak. Igjen og igjen ser vi at familier som tvinges til å flykte fra hjemmene sine ofte blir splittet opp under flukten.

Flere tusen flyktninger lever dermed i usikkerhet om hvordan det har gått med sine kjære.

– Denne fryktelige konflikten splitter opp familier mens de prøver å komme seg i sikkerhet. Barn er livredde for hvordan det går med familiemedlemmer, og de blir mer sårbare uten slektningene sine i en situasjon som allerede er forferdelig farlig, sier Redd Barnas programdirektør i Libanon Sophie Perreard.

Redd for familiemedlemmer

Mer enn halvparten av de syriske flyktningene er barn. Mange av dem sier at de ikke har peiling på hva som har skjedd med søsken, foreldre eller andre nære slektninger som er igjen i Syria. Noen familier ble splittet opp i kaoset under flukten. Andre bestemte seg for at noen familiemedlemmer skulle bli igjen i Syria for å passe på eiendelene.

Foto: Redd Barna
Zataari flyktningleir i Syria er et helt nyopprettet tilbud for syriske flyktninger. Leiren har foreløpig dårlig servicetilbud, men Redd Barna og andre hjelpeorganisasjoner er i ferd med å få på plass den nødvendige infrastrukturen.

– De som når den relative sikkerheten i nabolandene er på mange måter de heldige. Vi vet at det er mange tusen barn som er på flukt inne i Syria som vi ikke får tilgang til å hjelpe. Deres skjebne understreker nok en gang behovet for at hjelpeorganisasjonene skal få full humanitær tilgang til Syria, sier Perreard.

Kraftige kamper inne i Syria tvinger stadig nye familier på flukt. Bare de siste dagene har kampene i Aleppo tvunget mer enn 200 000 mennesker på flukt fra Syrias største by, ifølge tall fra FN.

Traumatiserte barn

Barn som kommer seg over grensen til nabolandene er ofte skrekkslagne over alt de har sett og opplevd i hjemlandet. De er også livredde for familiemedlemmer som er igjen i Syria eller som de har mistet kontakten med under flukten.

– Barna som krysser grensen fra Syria har hatt forferdelige opplevelser. Redd Barna prøver å hjelpe dem å overvinne traumene ved å starte sentre der de kan leke i trygge omgivelser og få utdanning. Vi deler også opp livsnødvendigheter til barnefamiliene for å sikre at de har de tingene de trenger for å klare seg, sier Sophie Perreard.

Når familier blir delt, blir barna ekstra sårbare. Delte familier har ofte ingen mulighet til å få en inntekt og de kommer til det nye landet uten noe sted å bo.

Noen flyktninger er redde for å registrere seg hos myndighetene, fordi de frykter at det vil gjøre dem til mål i konflikten. Dermed går de glipp av hjelp de ellers ville fått i sitt nye hjemland.