Foto: Tom Pilston/Redd Barna
Antall barn som trenger nødhjelp stiger etter som flere og flere familier legger på flukt fra Burundi. 78 000 flyktninger har hittil kommet til leiren Nyarugusu i Tanzania. Bare den siste måneden har det kommet 25 000 flyktninger hit.

Bare på en dag ble det lagt inn over 30 barn på klinikken som tar seg av barn som lider av alvorlig underernæring i flyktningleiren Nyarugusu, i grenseområdene mellom Tanzania og Burundi. Flyktningbarna fra Burundi led i tillegg av sykdommer som malaria, lungebetennelse, mark, blodmangel og diare. Fire barn har dødd av underernæring.

Flere familier på flukt

Mange er blitt drept og tusenvis har flyktet på grunn av de store demonstrasjonene som startet da president Pierre Nkurunziza i april erklærte at han ville stille til gjenvalg. Presidenten stiller til presidentvalget for en tredje femårsperiode, til tross for at dette er i strid med grunnloven. Flere i opposisjonen har allerede trukket seg fra valget.

Bare den siste måneden har 25 000 mennesker kommet til flyktningleiren i Tanzania. 78 000 har flyktet til denne leiren fra Burundi siden april, og av dem er trolig over 15 000 barn under fem år. Totalt er det over 165 000 mennesker som har flyktet fra vold og uroligheter i Burundi. Tallet på barn som trenger nødhjelp stiger etter som flere og flere familier legger på flukt fra den voksende politiske volden rundt det omstridte presidentvalget.

Foto: Tom Pilston/Redd Barna
I flyktningleiren i Tanzania bor det fra før mange kongolesere, og de har bodd her lenge. Det oppstår konflikter mellom dem og de nyankomne burundiske flyktningene, særlig når det blir knapphet på mat, kokeutstyr, tepper og såpe.

- Hvis tallet på underernærte barn fortsetter å stige, så er ikke det medisinske tilbudet i leiren i stand til å ta imot barna, sier Lisa Parrot, landdirektør for Redd Barna i Tanzania.

Ekstreme påkjenninger

Flyktningleiren Nyarugusu består for det meste av flyktninger fra DR-Kongo. De fleste av dem kom i 1996 etter folkemordet i Rwanda, på grunn av de ustabile forholdene som spredde seg i regionen. Disse flyktningene har bodd lenge i leiren og er godt etablerte, og spenningen øker mellom dem og de nyankomne burundiske flyktningene. Rivaliseringen om mat og nødvendige varer som såpe, kokeutstyr og tepper vokser. Siden flere av skolene i leiren nå brukes til husly til flyktningene fra Burundi, frykter mange at det ikke vil være plass til elevene i leiren ved skolestart.

- De burundiske familiene som kommer til leiren nå er i mye dårligere forfatning enn de som kom tidligere. Mange har vært gjennom ekstreme påkjenninger på veien hit. Vi trenger desperat flere mobile helseklinikker, sier Parrot.

Foto: Tom Pilston/Redd Barna
Juliette flyktet sammen med sine fire barn når volden økte i Burundi. Det yngste barnet, Elise på fem måneder, er nå lagt inn på klinikken for alvorlig underernærte barn. Juliette frykter for fremtiden.

Lever i frykt

Juliette flyktet sammen med sine fire barn fra vold og uro i Burundi. Barna hennes er seks, fire og tre år gamle, den yngste, Elise, er bare fem måneder. De kom til flyktningleiren Nyarugusu 29. juni, etter en vanskelig reise til Tanzania.

- Jeg flyktet fra Burundi på grunn av militsen og trusler fra naboene mine. Mannen min forlot meg, så jeg er alene her. På veien hit møtte vi mange veisperringer og menn fra militsen, og jeg var veldig redd. De stjal alt jeg hadde, så jeg kom til leiren uten annet enn klærne vi hadde på oss, og med fire svært sultne og utslitte barn. Jeg visste at hvis jeg ikke ga fra meg pengene, ville jeg bli banket opp eller drept, sier Juliette.

Like etter at de kom til leiren, ble fem måneder gamle Elise syk. I midten av juli ble hun lagt inn på klinikken for alvorlig underernærte barn i leiren. Hun kaster opp og har diare.

- Mitt yngste barn ble lagt inn på klinikken med akutt underernæring. Jeg føler meg skyldig fordi jeg ikke kan amme henne, men jeg har mistet melken fordi jeg har fått en infeksjon i brystet. Jeg hoster hele natten. Hun får nå medisiner og melk, men hun har blitt så tynn, og jeg gråter når jeg tenker på hvor vondt hun har det, sier en fortvilet Juliette.

I leiren sover Juliette og barna hennes på bakken i telt sammen med de andre flyktningene. Juliette vil reise hjem når volden og uroen tar slutt.
- Hvis det blir fred, så vil jeg dra hjem. Men jeg vet ikke når det vil bli fredelig, og om jeg fremdeles vil ha fire barn å ta med meg tilbake. Jeg lever hver dag i frykt.