Foto: Redd Barna/Jon Bugge
Mange familier som mistet hjemmene sine under Israels bombing for ett år siden, bor fremdeles i telt.

Shaymas hus ble totalt ødelagt av de israelske bombingene. Nå bor 13-åringen i telt sammen med familien sin.

– Før krigen hadde jeg mitt eget rom med bilde av Barbie på veggen. Nå sover jeg sammen med alle de tre søstrene og tre brødrene mine, forteller Shayma.

Hun drømmer om å bli lege, men 13-åringen gjør det mye dårligere på skolen nå enn hun gjorde før krigen. Shayma har vansker med å konsentrere seg.

– Jeg føler meg ikke hjemme her vi bor. Jeg har sluttet å gjøre alle de tingene jeg likte å gjøre før. Jeg tegner ikke mer, leker ikke. Jeg liker ikke engang å se på TV lenger. Og jeg gjør det mye dårligere på skolen enn før det israelske angrepet. Før fikk jeg veldig gode karakterer, men nå går det ikke bra i det hele tatt, så nå er jeg redd for at jeg ikke greier å bli lege likevel, sier Shayma.

Sliter etter krigen

Foto: Redd Barna/Eman Mohammed
Redd Barna har jobbet på spreng med å få ut nødhjelpen til de hardest rammede familiene i Gaza. Så langt har mer enn 358 000 mennesker, hvorav mer enn 200 600 barn, fått livsviktig nødhjelp.

Mange av barna i Gaza sliter fremdeles med konsekvensene etter krigen.

Situasjonen var kritisk i Gaza også før Israel gikk til militærangrep 27. desember 2008. 80 prosent av innbyggerne var avhengige av matvarehjelp utenfra allerede før krigen, og grensene inn til Gazastripen var så å si stengt.

Da våpenhvilen ble erklært 18. januar, var 1393 palestinere – av dem 347 barn – drept. 13 israelere omkom i krigen.

Nå, ett år etter krigen, sliter fremdeles brorparten av de 750 000 barna i Gaza med å komme i gang med hverdagslivet igjen. Leveforholdene er vanskelige:

  • Tusener bor fremdeles sammen med familiene sine i telt eller i de overfylte leilighetene til slektninger.
  • Mange har mistet alle eiendelene sine i krigen – alle klærne, lekene og bøkene.
  • Mange av barna i Gaza har ikke vært hos lege eller sykepleier det siste året enda de egentlig har behov for medisinsk behandling.
  • Mer enn halvparten av familiene har ikke tilgang til rent vann.  
  • Barna går på overfylte skoler. Mange av skolene må undervise i flere skift, og det fører til lavere undervisningskvalitet.  

Foto: Redd Barna/Jon Bugge
Barna på Gaza har de mange dramatiske opplevelsene under krigen fremdeles friskt i minne.

Les Redd Barnas rapport om situasjonen på Gaza ett år etter krigen her >

Hele året har Redd Barna jobbet på spreng i Gaza for å hjelpe barna med å komme seg etter krigen og dens konsekvenser. Vi har fått ut nødhjelp til mer enn 358 000 mennesker, hvorav mer enn 200 600 barn. 

Filmer livet 

Sju unge mennesker fra Gaza har laget video om livene sine. De bor i Beit Hanoun, en jordbruksby nord på Gazastripen nær den israelske grensen. Byen ble tungt bombet under krigen og lider fremdeles under blokaden.

– Jeg ble slått av to ting da jeg hjalp ungdommene med å lage filmen: For det første hvor entusiastiske de var for å fortelle historiene sine. Men også av hvor forferdelige noen av opplevelsene deres har vært, sier Stuart Bamforth.

 En av filmene handler om Samar (16). Broren hennes ble drept av en israelsk bombe mens han grillet. Se filmen her: