Foto: Redd Barna/Karim
- Jeg har lært å se det fine i ting gjennom fotografi, også her i leiren. Jeg tar med meg kameraet overalt, og prøver å fange så mye virkelighet som mulig, sier 19 år gamle Rami.

14. mars 2011 startet folkeopprøret i Syria, som har utviklet seg til en treårig borgerkrig. Over 2,6 millioner mennesker har flyktet fra Syria. 590 000 syriske flyktninger lever i nabolandet Jordan, rundt 100 000 av dem i flyktningleiren Za’atari. En leir som kun har eksistert i 21 måneder, men som i dag er Jordans fjerde største by. 

Syriakrisen er preget av nedslående tall, og deprimerende medieoppslag. De unge i Za’atari ville heller vise frem livet i leiren. Som del av Redd Barnas psykososiale arbeid, har flere gryende fotojournalister samarbeidet med fotograf Agnes Montanari om et fotoprosjekt der de viser sitt Za'atari. Bildene publiseres i forbindelse med Verdens pressefrihetsdag 3. mai 2014. 

- Jeg ville være med på fotokurs for å vise verden det virkelige Za’atari. Her fins det både gode og dårlige sider, noe kameraet hjelper meg å dele, forteller 18 år gamle Haya. - Jeg drømmer om å bli fotojournalist en dag. Det er interessant hvordan alle tolker fotografier forskjellig, mener hun. 

Fotografi som virkemiddel

Foto: Redd Barna/Reema
- Jeg har tatt mange bilder av min fars butikk, sier 15 år gamle Farah. - Selv om jeg i utgangspunktet ikke liker dårlig vær, har jeg lært å sette pris på det etter fotokurset. Det gir fine bilder.

Za’atari ligger nordvest i Jordan, bare kilometer unna grensen til Syria. Mens krigsofrene øker dag for dag, forholder innbyggerne i Za’atari først og fremst seg til hverdagen. En av dem, som også har vært med på kurset, er 19 år gamle Yousef. 

- Jeg elsker å ta bilder, først og fremst for å beholde minnene fra livet i leiren, forteller han. - Jeg liker også å vise frem små detaljer. Når de blir tatt vare på, kan små detaljer gjøre en stor forskjell. Etter prosjektet ser jeg også at jeg ofte tar bilder av mat, fordi jeg syns fargene er så fine. Men, det er jo viktig å spise, og alle er vel enige i at mat ser bra ut!

De fremadstormende fotografene har jobbet seg gjennom traumer og minner i prosjektet, ifølge Redd Barnas ansatte i leiren. Samtidig har utforskning av kamerateknikk og moro mellom deltakerne vært med på å øke selvtillit. Deltakerne forteller selv om hvordan historiedeling og teamarbeid har gitt nytt håp. 

Jeg eksisterer fremdeles

Foto: Redd Barna/Rami
- Jeg liker å ta bilder som viser hva leiren egentlig er. Vi har lekeplasser, skoler, en gym og et marked. Jeg vil gi dere atmosfæren, sier Karim.

19 år gamle Rami er en av dem som har fått mye ut av kurset. - Jeg kom til Za'atari alene, forteller han. - Når jeg en dag kan reise tilbake til Syria, drømmer jeg om å bli en profesjonell fotograf. Jeg vil vise verden hvor nydelig landet mitt er i fredstider. Jeg liker å ta bilder av planter, og jeg har tatt mange selvportrett. For meg er det en måte å bevise for meg selv at jeg fremdeles eksisterer, sier han. 

Se flere bilder fra prosjektet nederst i saken. 

Menneskene i Za'atari

Fotografi har vært et effektivt middel for å vise frem hverdagen i Za’atari tidligere. Under treårsmarkeringen av Syria-krigen i mars 2014, dro den britiske fotografen Giles Duley til leiren. Her møtte han kvinner med barn i tre årsalderen som har levd hele livet sitt på flukt. Portrettene av kvinner og barn gikk i medier verden over, blant annet NRK i Norge. 

Vil du lære mer om Za’atari og livet som syrisk flyktning? Aftenpostens videoreportasje viser hvordan første døgn som flyktning i leiren kan utarte seg

Du kan også følge Za’atari på Twitter. 

Se Time's satellittbilde viser Za’ataris kraftige vekst fra Desember 2012 til januar 2014.

Foto: Redd Barna/Rami
Jeg har tatt mange selvportrett. For meg er det en måte å bevise for meg selv at jeg fremdeles eksisterer, sier Rami.
Foto: Redd Barna/Farah
- Når jeg tar bilder, er det som jeg skaper en stillhet rundt meg, sier 19 år gamle Karim. - Jeg ser meg ofte rundt lenge før jeg tar et bilde.
Foto: Redd Barna/Omar
Det bor rundt 100 000 mennesker i Za'atari akkurat nå. Halvparten av dem er barn og unge.
Foto: Redd Barna/Yasmine
Fotoprosjektets deltakere er blant generasjonen som en dag skal bygge opp igjen Syria. Å jobbe med traumer, og samtidig skape en følelse av hverdag, blir svært viktig i forberedelsen på dette.