Esben Selvig (37), med artistnavnet Dansken, er kjent som hiphop-artist og Idol-dommer. Han hadde allerede vært i kontakt med Redd Barna fordi han ville bidra, men før han sa ja til å bli frivillig, ville han vite mer om hva det innebar.

- Jeg har tenkt at det å være frivillig er veldig forpliktende. Men jeg har samtidig vært nysgjerrig på de som er frivillige, og som handler på den omtanken som jeg tror vi alle føler. Jeg har lenge hatt et ønske om å engasjere meg mer, så da ville jeg se om dette er noe for meg, sier Esben.

Se filmen om Esbens besøk på Hvalstad transittmottak, og hva det førte til:

Vil du bli frivillig? Gå inn på www.reddbarna.no/blimed eller send SMS med frivillig til 2434

Amal ga Adib håp

Adib Waez (19) var den første mindreårige asylsøkeren fra Syria da han kom til Norge for tre år siden. I dag snakker han flytende norsk, går på videregående og lever livet som andre unge.  Men historien kunne vært veldig annerledes hvis han ikke hadde møtt tolken Amal Jamal (34). Da Adib var helt ny i Norge og ble plassert på Hvalstad transittmottak, var Amal den som klarte å vekke livsgnisten i han.

Foto: Redd Barna/Mai Simonsen
Amal ble den som snudde tilværelsen for Adib da han kjente seg ensom og fremmed i Norge. Hun var opprinnelig tolk for ham, men ga ham mobilnummeret sitt og sa han kunne ta kontakt. Og det gjorde han.

 Adib bodde på Hvalstad i tre uker rett etter at han kom hit, og beskriver det selv som en meget vanskelig periode. Han var deprimert og ville egentlig ikke være i Norge.  Men når tolken Amal begynte å snakke med han på morsmålet, og etter det første møtet ga ham mobilnummeret sitt, endret mye seg. Det tok bare en dag før han kontaktet henne, men da han ringte åpnet de stengte dørene seg og følelsene slapp løs.
 
- Med en gang han kom inn på rommet så fikk jeg en klump i halsen. Jeg så min sønn i ham. De lignet så mye. Jeg fikk vondt av å se ham alene der. Og i tillegg vet jeg hvordan det føles å være flyktning, siden jeg har også kommet som flyktning fra en krigssone til Norge. Så jeg vet hvordan det føles å komme alene til et fremmed, nytt land, sier Amal.

Din tid gjør stor forskjell for barn

I fjor kom det 5297 enslige mindreårige asylsøkere til Norge. Nå ønsker Redd Barna at flere skal bli frivillige, og hjelpe de som har kommet hit alene, og barn som har kommet sammen med familiene sine. Det bor i dag rundt 9000 barn i norske asylmottak. Aldri før har det bodd så mange barn på mottak som nå. Omtrent 700 av barna har bodd på mottakene i over tre år.  Barn som søker asyl i Norge kommer oftest fra Syria, Afghanistan, Irak og Eritrea.

Mens barn som har kommet på flukt til Norge venter på svar på asylsøknaden, bor de fleste på asylmottak. Et mottak skal ha en nøktern standard og er ikke ment for lange opphold. Men i praksis er et mottak ofte hjemmet til mange barn i flere år. Med Redd Barna-uka vil vi få flere til å bry seg ved å gi litt av sin tid. Det kan nemlig utgjøre en enorm forskjell for barna som venter på mottak. Adibs historie og hans møte med Amal viser dette.