Foto: Elin Toft
Anders Baasmo og Johannes synes begge det er fint å stille opp for Redd Barnas eventyr-podkast.


Redd Barnas eventyr-podkast skal følge barn og voksne gjennom sommeren: på bilturer, gjennom lange dager med eller uten regn, på stranda under solparasollen.

– Målet er å skape oppmerksomhet rundt forholdene for barn på flukt. Det er veldig mange sårbare barn på flukt i dag, og vi ønsker støtte til Redd Barnas arbeid for dem, sier prosjektleder Oda Høydal.

Les mer og last ned podkasten her

En selvfølge å bidra

Anders Baasmo (44) er en av over 20 skuespillere som har tatt utfordringen denne sommeren. Skuespilleren fra filmer som Buddy, Dag, Arn, Børning, Kon-Tiki og Kongens nei leser det gamle folkeeventyret Prinsessen som ingen kunne målbinde.

Andre som leser eventyr for barn på flukt er blant annet Ane Dahl Torp, Stig Henning Hoff, Solveig Kloppen, Dennis Storhøi, Janne Formoe, Mimmi Tamba, Iselin Shumba og Iben Akerlie.

Da Baasmo fikk forespørselen om å lese et eventyr for barn på flukt, var han ikke i tvil om at han ville stille opp. Det til tross for at han det siste året allerede har stilt opp gratis på et annet filmprosjekt for Redd Barna.

– Det skulle da bare mangle. Så sant en har muligheten til det er det nesten en selvfølge å bidra til et så godt formål, sier han.

Har trukket vinnerloddet

Vi møter Anders Baasmo på filmsettet der en liten reklamefilm for podkasten blir spilt inn. Filmingen foregår inne i en trehytte høyt oppe i et tre, noe som er en liten utfordring for Baasmo og de to andre skuespillerne som må klatre opp i hytta.

Foto: The Film Agency
Det var engang en konge; han hadde en datter som var så vrien og vrang i ord at ingen kunne målbinde henne», leser Anders Baasmo for Johannes. Slik åpner eventyret om Prinsessa som ingen kunne målbinde, som Anders Baasmo leser i Redd Barnas eventyr-podkast.


– Jeg synes det er fint å kunne støtte Redd Barnas arbeid for barn på flukt på den måten som jeg kan, denne gangen ved å lese eventyr for barn, sier Baasmo når han er trygt nede på bakken igjen.

– Barn er de mest hjelpeløse og sårbare av alle, og de har ingen som helst skyld i at verden er som den er blitt: egoistisk, selvopptatt og med mangel på solidaritet.

Anders Baasmo er blitt pappa i godt voksen alder. Hjemme har han en sønn på 2,5 år.

– En får et litt annet syn på barn når en får barn selv, innrømmer Baasmo. – Det med barns sårbarhet blir så tydelig.

– Og så blir det enda tydeligere at vi i Norge har trukket vinnerloddet, ikke minst når det gjelder helsehjelp og skole for barna våre. Dette jobber jo Redd Barna med i den fattige delen av verden. For meg er det viktig å støtte en organisasjon som arbeider med barn. Det er en veldig god investering å ta seg av barn og sørge for at de får gode liv. Slik kan de bli fine voksne som kan skape et godt samfunn for seg og sine.

Har tro på neste generasjon

Skuespilleren skal rett videre til øvelser på Peer Gynt. Til høsten skal han spille Peer i 60-70 forestillinger med Riksteateret. Han humrer litt når han tenker på hvordan dette går rett inn i den dagsaktuelle tematikken: Peer som er seg selv nok. Peer som svikter menneskene rundt seg. Peer som jakter på materiell overflod, men som ender opp med å bli tom innvending.

– Vi er blitt ekstremt materialistiske. Litt som Peer har vi fått tullete mål for hva som har verdi. Det har kanskje sammenheng med hvordan mediene fungerer, at nyhetene går mer og mer over i underholdning og at vi samtidig blir eksponert for så mye tragisk og fælt. Til slutt går det sammen i en grøt, og vi føler kanskje behov for å skjerme oss. Det er lett og forståelig å stenge seg av. Men det forandrer ikke verden og hjelper ingen. Det er bedre å delta på sitt lille vis, og for eksempel si ja til et kjempefint tiltak som denne podkasten, sier Anders Baasmo og legger til:

– Jeg har tro på generasjonen som kommer etter oss. De har andre verdier og ideer – det gir meg håp for framtiden!

Les mer og last ned podkasten her

Foto: The Film Agency
Redd Barnas eventyr-podkast skal rette oppmerksomhet mot barn på flukt. 20 skuespillere leser tilsvarende mange eventyr.