Foto: Redd Barna/Inge Lie
– Jeg så tydelig at ernæringssituasjonen blant barn er i ferd med å forverre seg, sier Søren Pedersen, som nettopp har kommet hjem fra Niger.

– Det er en matvarekrise i Niger og resten av Sahel-området nå som kan utvikle seg til en sultkatastrofe dersom ikke mer nødhjelp kommer inn, sier Redd Barnas nødhjelpssjef Søren Pedersen.

Han har nettopp kommet hjem fra Niger, hvor han har besøkt den hardt rammede Zinder-provinsen sør i landet. Avlingene er ødelagt av gresshoppeinvasjon og kornsykdommer. Det har ført til at matprisene på basisvarer som hirse og durra har steget med mer enn 100 prosent siden desember. 

– Jeg så tydelig at ernæringssituasjonen blant barn er i ferd med å forverre seg. Det kommer inn flere akutt underernærte barn til klinikkene nå enn det gjorde i første kvartal i år, og situasjonen er også verre enn sist Niger var rammet av matmangel i 2010, sier Pedersen.

Foto: Redd Barna/Inge Lie
Det kommer inn flere akutt underernærte barn til klinikkene nå enn det gjorde i første kvartal i år, og situasjonen er også verre enn sist Niger var rammet av matmangel i 2010.

Til sammen er over tolv millioner mennesker rammet av matkrisen i Sahel-området, og 6,3 millioner av dem bor i Niger.

Livreddende helse- og ernæringshjelp

Redd Barna har 2000 frivillige som lærer opp mødre i helse, hygiene og ernæring. Vi driver også helseklinikker i provinsene Zinder og Maradi der underernærte barn blir undersøkt og får den behandlingen de trenger.

De hardest rammede barna får ernæring intravenøst, mens de som er mildere rammet får pakker med spesielt energirik peanøttmasse å spise.

– På en av helseklinikkene møtte jeg sju måneder gamle Amadou. Han veide bare 2,4 kilo, hadde store pusteproblemer og var akutt underernært. Det er ikke lett for Amadous mor å ta ham med til sykehuset, for hun hadde elleve barn til hjemme og en mann som er i Nigeria for å tjene penger til familien, forteller Pedersen.

Foto: Redd Barna/Inge Lie
Redd Barna har et godt system for å dele ut kontanter til de fattigste familiene i Niger. Det er landsbyboerne selv som avgjør hvem som trenger pengene mest. Og pengene deles ut mot fingeravtrykk på et spesielt utdelingskort.

Verdens mest effektive forebygging

Ved siden av livreddende nødhjelp på helse og ernæring, driver Redd Barna forebyggende tiltak for at familiene skal kunne forsørge seg selv uten å måtte selge unna sine siste husdyr, redskaper eller andre eiendeler som gjør at de ikke lenger har noe levebrød når matkrisen er over.

– Ikke noe sted i verden vil hver krone investert i forebyggende tiltak ha større utbytte for barn enn i Niger. Vi har et prosjekt der vi deler ut penger til de mest sårbare familiene så de selv kan kjøpe den maten de trenger, sier Pedersen.

Dette gjør at familiene har bedre kontroll over sin egen hverdag. De kan selv bestemme hva de skal kjøpe når, samtidig som de bidrar til å holde liv i de lokale markedene.

– Dette er en veldig effektiv form for hjelp. Når familier har kuttet ned måltidene til ett om dagen og strever med å overleve, ser vi at de bruker pengene på mat, sier Søren Pedersen.

Foto: Redd Barna/Inge Lie
– Det er en matvarekrise i Niger og resten av Sahel-området nå som kan utvikle seg til en sultkatastrofe dersom ikke mer nødhjelp kommer inn, sier Redd Barnas nødhjelpssjef Søren Pedersen.