Foto: Redd Barna/ Lucia Zoro
Amina (25) hadde ingen oppfølging av helsepersonell gjennom svangerskapet med Jalil, og fødte ham hjemme. Hun er nå gravid i åttende måned, og skal føde sitt neste barn på regionsykehuset.

- Jeg er var i god form gjennom svangerskapet, forteller Amina (25). Fødselen var vanskelig, men jeg var lykkelig da han var født.

Amina er mor til Jalil (2) og er nå gravid i åttende måned. Hun hadde ingen oppfølging av helsepersonell gjennom svangerskapet med Jalil, og fødte ham hjemme. Etter at Amina sluttet å amme, nektet babyen å ta til seg mat, og fikk diaré. Han ble etter hvert underernært og svært syk.

- Han kunne gråte hele natten, og ingen av oss fikk sove, forteller Amina. Den lille gutten hadde feber og hodesmerter, og gikk så mye ned i vekt at klærne ikke passet lengre, sier Amina.

Foto: Redd Barna/ Lucia Zoro
- Denne helseklinikken har betydd enormt for de gravide, fødende og ammende mødre og deres nyfødte her i landsbyen vår, sier Amina.

Tilgang til helseklinikk ble redningen

En lokal helseklinikk med kvalifiserte helsearbeidere ble redningen. Jalil fikk medisiner og næringsrik mat, og er nå en sunn og frisk 2-åring.

- Denne helseklinikken har betydd enormt for de gravide, fødende og ammende mødre og deres nyfødte her i landsbyen vår, sier Amina.

Amina bor i den nordlige delen av Nigeria. I dette området er raten av feilernærte barn svært høy. Kun 13 prosent av barna blir fullammet til de er seks måneder, og tradisjonelle metoder for mating fører til at babyene ofte blir underernærte/feilernærte. Ofte gir man spedbarna vann, som kan medføre diaré fordi vannet ikke er rent. På helseklinikken, som Redd Barna støtter, får Amina og de andre mødrene råd om amming, hygiene og ernæring. Hun får oppfølging i svangerskapet, og skal føde sitt andre barn på det regionale sykehuset.

Foto: Redd Barna
Bli med å viske ut livsfaren ved svangerskap og fødsel. Din signatur kan bidra til flere livreddende helsearbeidere.

Helsearbeidere til alle

- Ingen mødre skal behøve å risikere sitt eget eller barnets liv ved å føde uten kvalifisert fødselshjelp, og dette er et brudd mot både kvinner og barns grunnleggende rettigheter. Det har vært satset altfor lite på nyfødthelse og tilgang til integrerte helsetjenester for mor og barn, sier Tove Wang.

Norge har gjort en god innsats for barne- og mødrehelse internasjonalt, men ikke prioritert en nødvendig satsning på helsearbeidere. Gjennom underskriftskampanjen «9 måneder igjen» krever Redd Barna at den norske regjeringen investerer mer i helsearbeidere for å forhindre at mødre og barn i fattige land dør. En kvinnes «9 måneder» skal være preget av forventning og glede uansett hvor i verden hun bor.

Gi din signatur i dag og støtt oss i kampen for flere livreddende helsearbeidere.