Foto: Redd Barna/ Luca Kleve-Ruud
Juhis dyrebare sønn er blitt ett år og tre måneder gammel. Hun gir Redd Barnas mobile helseklinikk og helsearbeideren Pawan æren for at barnet hennes er i live.

Juhi har kjent på kroppen hvordan det er å miste barn. Ikke bare ett, men tre barn har dødd fra henne. Hun er ikke alene om å oppleve denne tragedien. I India dør årlig 1,7 millioner barn under fem år. India topper skammens liste over land i verden som mister flest barn.

Foto: Redd Barna/ Luca Kleve-Ruud
Den rullende klinikken, som drives av Redd Barna i samarbeid med en lokal organisasjon, er et stort steg framover for slumbefolkningen i Delhi.

Utilgjengelig helsetilbud

Juhis vesle familie bor i slummen i New Delhi, i et fire kvadratmeter stort værelse som rommer alt de eier: en seng, en kokeplate, en hylle med noen eiendeler og litt klær.
Halvparten av de 17 millioner innbyggerne i New Delhi bor i slum, og det kommer tusenvis av nye innvandrere hver dag. Her finnes det som regel verken rent vann, elektrisitet eller et fungerende avløpssystem. Det statlige helsetilbudet er ofte mange kilometer unna – utilgjengelig for fattigfolk flest.  
Juhis dyrebare sønn er blitt ett år og tre måneder gammel. Muhammad Sultan ser alvorlig på oss, sminket med sot rundt øynene for å holde borte onde ånder.
Juhi gir Redd Barnas mobile helseklinikk og helsearbeideren Pawan æren for at barnet hennes er i live.

- Gud vet hva som hadde skjedd med meg og barnet hvis jeg ikke hadde møtt Pawan og fått hjelp gjennom den mobile klinikken, utbryter Juhi.

Bodde langt unna helsehjelp

Opprinnelig var Juhi og mannen bønder ute i distriktet, langt fra utdannet helsehjelp. Da barna begynte å komme, ble dette en dødsfelle.
Det første barnet de fikk, var ei lita jente som bare ble åtte måneder gammel.

- En dag fikk hun en stygg hoste mens jeg var ute på jordene og arbeidet. Da vi kom hjem om kvelden hadde hun lungebetennelse, og feberen økte utover kvelden. Det fantes ikke lege i landsbyen, og det var for sent å legge ut på den lange reisen til klinikken i nabobyen. Det regnet voldsomt den kvelden og ble helt mørkt. Samme natt døde hun.

Det er vanskelig for Juhi å fortelle om dette som er så smertefullt, men hun vil likevel. Historien hennes er langt fra unik, sier hun, mange indiske foreldre opplever det samme.

- Jeg mistet det første barnet mitt fordi jeg hadde så lite kunnskap. Jeg skjønte ikke engang hvor syk hun var, og håpet at hun skulle bli frisk av seg selv. Det hadde vært lettere å akseptere dødsfallet hvis jeg visste at jeg hadde gjort alt for å redde henne, sukker Juhi.

Foto: Redd Barna/ Luca Kleve-Ruud
Ved en tilfeldighet kom Juhi i kontakt med Pawan.Pawan (32) var på sin faste runde rundt i slummen da hun la merke til et nytt ansikt.Helsearbeideren har støttet Juhi gjennom hele graviditeten: til jevnlige kontroller på den mobile helseklinikken, og til sykehus da fødselen begynte.

Møtte helsearbeider Pawan

Etter at datteren døde, ble Juhi gravid to ganger til. Hun hadde ikke hjelp av kvalifisert jordmor under svangerskap og fødsel, og begge de to guttene døde under fødslene. Da flyttet Juhi og mannen inn til New Delhi i håp om å finne hjelp.

Ved en tilfeldighet kom Juhi i kontakt med Pawan, en frivillig kommunal helsearbeider som har fått utdannelsen sin gjennom Redd Barna. Pawan (32) var på sin faste runde rundt i slummen da hun la merke til et nytt ansikt. De to kom i snakk, og snart hadde Juhi fortalt hele historien sin til Pawan.

- Hun gråt så mye og var så trist. Og så var hun redd, for hun var akkurat blitt gravid igjen. Da bestemte jeg meg for å gjøre alt for å hjelpe henne til å beholde dette barnet, smiler 32-åringen med varme, kvikke øynene. 

Pawan har støttet Juhi gjennom hele graviditeten: til jevnlige kontroller på den mobile helseklinikken, og til sykehus da fødselen begynte. Det ble keisersnitt – Juhi hadde kanskje ikke overlevd en ny hjemmefødsel uten kyndig hjelp.

- Jeg prøver ikke å tenke på barna jeg har mistet, men på barnet som lever. Jeg vil tenke framover, for jeg vil så gjerne at Mohammad skal få leve!

Pawan behersker til det fullkomne å trøste og oppmuntre mødre som Juhi. Og så er hun strålende fornøyd med hvert barn som lever opp.

 

Foto: Redd Barna
Bli med å viske ut livsfaren ved svangerskap og fødsel. Din signatur kan bidra til flere livreddende helsearbeidere.

Helsearbeidere til alle

- Ingen mødre skal behøve å risikere sitt eget eller barnets liv ved å føde uten kvalifisert fødselshjelp, og dette er et brudd mot både kvinner og barns grunnleggende rettigheter. Det har vært satset altfor lite på nyfødthelse og tilgang til integrerte helsetjenester for mor og barn, sier Tove Wang.

Norge har gjort en god innsats for barne- og mødrehelse internasjonalt, men ikke prioritert en nødvendig satsning på helsearbeidere. Gjennom underskriftskampanjen «9 måneder igjen» krever Redd Barna at den norske regjeringen investerer mer i helsearbeidere for å forhindre at mødre og barn i fattige land dør. En kvinnes «9 måneder» skal være preget av forventning og glede uansett hvor i verden hun bor.

Gi din signatur i dag og støtt oss i kampen for flere livreddende helsearbeidere.