Foto: Redd Barna
Folk som har mistet hus og hjem oppholder seg på veiskuldrene i mangel på midlertidige leire og husly i distriktet Badin i Sindhprovinsen.

Barn i den flomrammede provinsen Sindh risikerer å få malaria, diaré og andre sykdommer som skyldes oversvømte kloakksystemer. Redd Barna er i gang med en massiv nødhjelpsoperasjon for å få livreddende hjelp ut til barna. Så langt har vi nådd ut til 137 000 mennesker, og skalerer opp til å kunne hjelpe én million totalt.

Regnet i Sindhregionen er det verste på 300 år, og i noen byer har det regnet like mye på én dag som det vanligvis gjør på et helt år. Dermed ble området rammet av en like voldsom flom som i fjor. Familiene som havnet i en veldig sårbar situasjon den gang strever nå desto mer med å takle nok en flom i år.

Rammet av flom for andre år på rad

Foto: Redd Barna/Cat Carter
Flommen i Pakistan har rammet de som allerede var sårbare etter fjorårets flom.

Mange hjem er skylt bort med vannet, og folk må søke tilflukt ved siden av landeveiene, fordi de ligger høyere i terrenget og dermed er det eneste tørre området det går an å bo på. Foreldre prøver å finne mat til barna sine og materialer som de kan bruke til tak over hodet.

- Dette er en desperat og alvorlig situasjon. Barna i Sindh er truet av både malaria og forurenset vann fra kloakken i byene. Familier som ble hjemløse etter fjorårets flom bor allerede i skitne omgivelser, og i flere av leirene må hundre mennesker dele på ett toalett. Fordi barna allerede er svake og underernærte kan de dø av malaria og diaré i løpet av bare noen få dager, sier Redd Barnas landdirektør i Pakistan, David Wright.

Såpe og mygnetting redder liv

Foto: Redd Barna
Mushtaq er tre år gammel og bor i Gharo i Sindhprovinsen. Helt siden fødselen har han vært svak, og han ble syk da flommen rammet familien. Etter behandling hos en Redd Barna-lege ble han frisk igjen, men familien er fortsatt hjemløs.

- Redd Barna deler ut myggnetting, såpe og andre hygieneartikler. Dette er hjelp som kan bety forskjellen på liv og død for hundretusener av barn, sier Wright.

Vanligvis er det høysesong for malaria i oktober, men de enorme områdene med stillestående vann skaper yngleplass for mygg. Myggsesongen kan derfor begynne tidligere og bli langt mer intens enn normalt.

I tillegg til dette er en større kloakkanal i ferd med å briste. Den inneholder kloakk fra det meste av provinsen, og dersom den kollapser må titusener av mennesker evakueres.

Redd Barna skaffer også mat, akutt helsehjelp og husly til familier som er rammet av flommen.