Foto: REUTERS/Yannis Behrakis fra AlertNet
En far bærer barnet sitt over grensen til Tunisia. Vest i Libya bor det mer enn én million barn, og disse står i fare for å bli rammet av krigshandlinger. Redd Barna har snakket med barn og familier som er livredde for de libyske soldatene.

I landets hovedstad Tripoli og andre byer i nærheten kjemper libyske sikkerhetsstyrker og opposisjonen om kontroll. Redd Barna har snakket med familier og barn i disse områdene. De forteller at de frykter å bli drept, skadet eller arrestert av de libyske sikkerhetsstyrkene som fortsetter å slå ned på opposisjonelle demonstranter. Det anslås at det bor mer enn én million barn i området.

– Det er en svært stor risiko for at barn rammes av den politiske volden eller indirekte av konsekvensene, blant annet mangel på viktige varer, sier Redd Barnas britiske nødhjelpssjef Gareth Owen.

– Situasjonen i Libya kan raskt komme ut av kontroll, og det vil føre til en krise for hundretusener av barn. De kan bli tvunget til å flykte fra hjemmene sine, eller enda verre: Havne midt i alvorlige voldshandlinger, advarer Owen.

Redd for å bli foreldreløs

Foto: REUTERS/Yannis Behrakis fra AlertNet
En liten flyktning krysser grensen til Tunisia. Mange barn i Libya er redde for å miste foreldrene sine i voldshandlinger, og flere har opplevd at soldater har hentet fedrene deres.

En 13 år gammel gutt fra Tripoli sier til Redd Barna at det er en svært anspent stemning i byen. – Jeg er livredd, jeg føler meg ikke trygg, og jeg er redd for å miste foreldrene mine, sier han. – Jeg har hørt at fedrene til vennene mine har blitt hentet og forsvunnet.

Det bor omtrent 700.000 barn i Tripoli, og den humanitære situasjonen her er uavklart fordi det er vanskelig å få uavhengig tilgang til sivilbefolkningen. Ifølge rapporter fra byen er skolene stengt, og folk holder seg hjemme for ikke å risikere å møte på sikkerhetsstyrkene som patruljerer i gatene.

I byen Zawiya har opposisjonen overtatt kontrollen. Redd Barna har snakket med en mor som sier hun er redd for at familien hennes kan bli rammet dersom myndighetenes soldater prøver å ta tilbake kontrollen.

– Jeg har hørt at leiesoldater omringer området og forhindrer forsyninger i å komme inn, sier hun. – Jeg er bekymret for at beleiringen kan føre til at vi ikke får tak i mat. Og hver gang jeg hører en smell tror jeg huset vårt har blitt truffet.

Soldater sjikanerer familier på flukt

Frykten blant familiene som bor vest i landet viser hvor usikker situasjonen er. Ifølge FN er allerede 170.000 jaget på flukt, hovedsakelig fremmedarbeidere som har dratt til Egypt og Tunisia.

Redd Barna får rapporter om at libyske familier som prøver å forlate landet blir sjikanert av sikkerhetsstyrker på den libyske siden av grensen. Redd Barna har et nødhjelpsteam øst i Libya som vurderer behovene til befolkningen i områdene som er kontrollert av opposisjonen. Organisasjonen har også nødhjelpsteam på grensene til Egypt og Tunisia, som følger med på behovene til flyktningene.