Foto: Redd Barna/Kristin Sommerseth
På Grav fikk barna en PC hver, så de kunne foreta sin individuelle reise gjennom Det magiske klasserommet. Barna sa etterpå at de lærte mye, og at det var interessante fakta.

Redd Barna har nå utviklet en ny versjon av Det magiske klasserommet. Det nye klasserommet handler om Etiopia, og er en nettløsning hvor barna kan se filmer, høre på intervjuer, spille spill og være aktive på mange måter. Elevrådet på Grav skole var først ute med å teste det nye klasserommet, og det var tydelig at løsningen fenget. I over 45 minutter satt elevene helt stille og var helt inne i de ulike delene av klasserommet.

- Det var veldig bra. Det var mange barn som hadde det dårlig der. De måtte jobbe, og fikk ikke gått på skole. Jeg lærte mye av å se det, sier en gutt som heter Fredrik.

Også Maria, en av jentene, syntes hun lærte mye.
- Det var så mye forskjellig man kunne gjøre. Det ble ikke kjedelig.

Helena synes det var veldig spennende, mens Herman likte at det var mange bra fakta.
- Dessuten var det lett å komme seg rundt på de ulike sidene, sier han.

Foto: Redd Barna/Kristin Sommerseth
Kristian synes det var rørende å høre om barna i Etiopia. Han likte også godt å lese teksten til bildene. Ellers var barna svært begeistret for videoene.

Lærte mye

Redd Barna kaller klasserommet magisk, fordi digitale effekter gjør det mulig for norske elever å møte barn fra Etiopia.

- Bokstavene, skrifttegnene og tallene er inngangsporten til en fantastisk verden der barna kan ta del i andre barns kunnskap, erfaringer, tanker, drømmer og fantasier. Vi var spente på hvordan barna i elevrådet ville like dette, og spente på hva de fikk ut av det, sier Guro Bakke Håndlykken, rådgiver i Redd Barna.

Barna synes de lærte mye om Etiopia på kort tid.
- Jeg ble rørt av å se hvordan barna i Etiopia har det, sier Kristian, som var veldig ivrig hele tiden.

- Jeg synes det var veldig oversiktlig, sier Helena.

Det magiske klasserommet begynner med en flyreise til Etiopia. I visumkontrollen skal elevene svare på noen få spørsmål før de får komme inn i landet. Åpningsbildet er et kart. På kartet ligger Walidaba skole og Rettighetshuset. Disse to stedene er utgangspunktet for «reisen» til Etiopia.

Foto: Redd Barna
Det magiske klasserommet starter med en flyreise til Etiopia. Når barna har svart på noen spørsmål i visumkontrollen, får de opp dette kartet over Etiopia, men klikkbare effekter.

Mye nytt

Det magiske klasserommet inneholder flere videoer fra Etiopia. Dette synes barna var veldig morsomt og lærerikt. De likte også at man kunne legge puslespill og spille Memory.
- Memory-spillet var veldig fint, sier Ole Magnus, en av guttene.

- Jeg likte best å lese det som sto der, fordi jeg elsker å lese. Jeg leser alltid på senga før jeg sovner, sier Kristian.

Det magiske klasserommet retter seg inn mot elever fra 3. til 7. klasse, men både yngre og eldre elever enn dette kan ha glede av det. Det magiske klasserommet har også versjoner der elevene får møte barn fra Nicaragua og Haiti. Barna forteller om hverdagsliv, skolegang og hva de gjør for å skape forandring når de opplever urettferdighet og brudd på barns rettigheter.

- Vi håper barnas fortellinger skaper engasjement, solidaritet og refleksjon blant norske elever, sier Håndlykken.
 Nytt i 2012 er materiellet fra Etiopia, SMART-oppgaver for læreren og et lærerrom med ressurser til undervisningen. Den nye lærerveiledningen inneholder to undervisningsopplegg.
 
- Gode aktiviteter legger til rette for dialog, diskusjon og kritisk vurdering. Elevene får øvelse i å ta stilling til påstander og lytte til andre. Vårt mål er å gjøre det lettere for deg som lærer å realisere kompetansemål i RLE, samfunnsfag og norsk med Det magiske klasserommet, sier Håndlykken.
Det magiske klasserommet er laget med støtte fra Norad.

Gå til Det magiske klasserommet.