Foto: Redd Barna/Laurent Duvillier
Lille Hyacinthe og Michel hviler på en gulvmatte i leiren Duekoue vest i landet. Redd Barna er bekymret for at barn som fortsatt er på flukt vil rammes av sult og sykdommer.

På lørdag retter verdens øyne seg igjen mot Elfenbenskysten og innsettelsen av Alassane Ouattara som landets nye president. Dette skjer etter seks måneder med en blodig konflikt som har gjort én million mennesker hjemløse.

Verdens ledere, blant dem Frankrikes president Nicolas Sarkozy og FNs leder Ban Ki-Moon, vil delta på markeringen i hovedstaden Yamoussoukro.

Men andre steder i landet, langt vekk fra all pomp og prakt rundt presidentseremonien, lever fortsatt hundretusener av mennesker uten tilgang til nok mat, rent drikkevann eller husly som kan skjerme dem fra regntiden som nettopp har startet.

Etter måneder med vold og en tilværelse på flukt har situasjonen for barn og deres familier utviklet seg til en humanitær krise. Tusenvis av familier har mistet inntektene sine og mangler penger til å kjøpe mat til familien. I de mer landlige områdene av Abidjan spiser barna kun ett måltid per dag som består av kassava eller ris.

Akutt underernæring

Foto: Redd Barna/Laurent Duvillier
Audrey (3) går barbeint i gjørma i flyktningleiren i Duékoué. – Alle skoene våre ble igjen i huset vårt da vi ble angrepet. Det er ikke bra for henne, men hva kan jeg gjøre? , sier Audreys mor. Mange barn risikerer å bli svært syke under regntiden.

Redd Barna har observert at barn under fem år vest i landet lider av akutt underernæring. Får ikke disse barna hjelp snart vil disse barna dø av sult. På tross av de akutte behovene og faren for at liv kan gå tapt strever organisasjonene som jobber på bakken med å få inn pengene som trengs for å redde barns liv. Redd Barna har begynt og dele ut mat til flere enn 3000 barn, gravide kvinner og ammende mødre, og er i ferd med å starte behandling av underernærte barn.

Nå som regntiden har startet blir i tillegg mange familier tvunget til å bo ute under åpen himmel i leire vest i landet, og rundt Abidjan. Barn og deres familier risikerer å bli syke på grunn av dårlige sanitærforhold og mangel på rent drikkevann. Malaria og diaré er de sykdommene som utgjør den største risikoen for barns liv. Redd Barna deler ut presenninger og myggnetting, og skaffer rent drikkevann – vi hjelper flere enn 65 000 mennesker på denne måten, men behovene er fortsatt enorme.

Mange skoler har gjenåpnet, men fortsatt går 83 000 barn nordvest i Elfenbenskysten glipp av utdanning på grunn av den pågående krisen. I Abidjan holder mange skoler stengt selv om barna er ivrige etter å sette seg på skolebenken igjen. Noen skoler ble ødelagt i kamphandlingene i Abidjan og mange lærere som måtte rømme i sikkerhet har ennå ikke kommet tilbake.

Det er avgjørende at myndighetene sørger for at alle skoler i Elfenbenskysten blir åpnet igjen, og at skolene har ressurser nok til å kunne gi kvalitetsutdanning i et trygt læringsmiljø.

Mangler medisiner og helsetilbud

Foto: ReddBarna / Rodrigo Ordonez
Redd Barna har hyret inn folk til å forberede pakker med mat som skal deles ut til sårbare grupper i Man, vest i landet. Pakkene består av ris, sukker, salt, maismel, sardiner, palmeolje, mangoer og avokadoer. Maten gir hver person nok næring i to uker.

I vest har helseklinikker, apoteker og sykehus blitt plyndret, noe som har ført til mangel på medisiner og medisinsk hjelp til de som trenger det. Flere organisasjoner jobber på spreng for å skaffe medisiner og utstyr – Redd Barna har allerede flydd inn forsyninger som kan hjelpe 40 000 mennesker, men igjen: Organisasjonene mangler penger til å kunne skalere opp innsatsen og nå ut til flere.

Krisen etter valget i november har uten tvil gjort familiene enda fattigere enn før og skapt problemer i økonomien i landet. Resultatet er at mange mennesker nå ikke har råd til å betale egenandel dersom de må til legen. Myndighetene annonserte at folk skulle få fritak fra denne egenandelen, men dette gjelder kun ut mai måned. Det er svært viktig at de ivorianske myndighetene utvider denne dispensasjonen for å sikre at befolkningen har tilgang til helsetilbud i en periode hvor mange mennesker fortsatt er fordrevet og har mistet inntektene sine.

Det er imidlertid ikke bare myndighetene som må trappe opp innsatsen. Det internasjonale samfunnet må også kjenne sin besøkelsestid. Behovene til de som ble fordrevet av kampene, som har mistet inntekten sin eller som støtter flyktninger med mat og hus, er akutte.

Verden må stille opp

Foto: Redd Barna/Rodrigo Ordonez
Redd Barna registrerer navn i en leir i Guiglo, for å være sikker på at alle får utdelt den hjelpen de trenger. De får utdelt presenning som beskytter mot regnet, myggnetting, bøtter med lokk og vannrensetabletter slik at de får rent drikkevann.

Redd Barna jobber døgnet rundt for å møte de enorme behovene, men muligheten til å respondere blir hindret av at giverlandene ikke stiller opp – muligens fordi oppmerksomheten er rettet mot andre deler av verden.

Når alt kommer til alt ser situasjonen slik ut: Barn og deres familier risikerer å dø av sult eller sykdommer dersom ikke organisasjoner som Redd Barna raskt får midlene som trengs for å trappe opp innsatsen de allerede gjør på bakken.

Ivorianere håper at lørdagens innsettelse av Alassane Ouattara blir et vendepunkt for skjebnen til et land hvis hovedstad en gang ble kalt Afrikas Paris. Men verdens ledere som samles i Yamoussoukro, og alle som følger begivenheten verden over, må ikke glemme at tusener av barn fortsatt risikerer underernæring, sykdom, mishandling og vold, de mangler hjem, skole og familie på grunn av den knusende volden og usikkerheten som har herjet landet de siste seks månedene.

Det er vanskelig å være barn i Elfenbenskysten. Og det er mye vi kan gjøre for å forandre på dette. Og vi må forandre det.