Foto: REUTERS/Romeo Ranoco fra AlertNet
Et barn vader gjennom flomvannet i byen Calumpit nord for Filippinenes hovedstad Manila.

– Vi har allerede sett flere tilfeller av diaré, influensa og hudsykdommer i evakueringssentrene. Dette er sykdommer som kan spre seg meget raskt hvis hygienen ikke er god. Særlig barn er utsatt for smitte, sier Redd Barnas landdirektør på Filippinene, Anna Lindenfors.

Nesten 300 000 mennesker bor tett-i-tett på mindre enn 500 evakueringssentre.

– Boforholdene er dårlige. Elendig sanitærtilbud samt prekær mangel på rent vann og helsetilbud forverrer situasjonen for de evakuerte, sier Lindenfors.

Må få bedre sanitærforhold

For å bedre hygieneforholdene i evakueringssentrene har Redd Barna begynt å dele ut nødhjelp i områdene rundt Manila og i Laguna. Innen denne uken er omme vil vi ha gitt 1500 familier pakker med nyttige ting som vaskesaker og kjøkkenutstyr. Vi er også i ferd med å dele ut 2500 ferdigpakkede esker med hygieniske artikler som såper, sjampo og andre toalettartikler.   

Foto: REUTERS/John Javellana fra AlertNet
Et barn bæres gjennom flomvannet i Manila. Flommen har så langt rammet 1,9 millioner mennesker, hvorav om lag 1,1 millioner barn.

Tirsdag slo det filippinske helsedepartementet alarm og advarte om faren for at det skal bryte ut leptospirose i de flomrammede områdene. Det er en bakteriesykdom som oppstår når mennesker kommer i kontakt med rotteavføring. Myndighetene har derfor startet utdelingen av forebyggende medisiner til evakuerte.

Barna mest sårbare

– Regjeringen har stått på for å beskytte befolkningen mot sykdomsutbrudd, men sanitærforholdene må raskt bli bedre for at barna skal være beskyttet i de kommende ukene. De yngste barna har et særlig stort behov for å bo rent med gode sanitærforhold fordi deres immunsystem fremdeles ikke er så godt utviklet. Det gjør dem særlig sårbare for sykdommer, sier Lindenfors. 

Redd Barna har jobbet på Filippinene siden 1981. I 2009 drev vi en stor nødhjelpsoperasjon for å hjelpe de som ble rammet av tyfonen Ketsana, og senest i fjor ga vi nødhjelp etter tyfonen Washi.