Foto: Frida Marie Grande/Redd Barna
Programlederne (f.v) Sarah, Cajsa, Nnenna og Ayaan er klare for å lede fredsprisfesten på Nobels fredssenter.

Du kan se fredsprisfesten direkte her, fra kl.11.00 - 12.00 >


12 syvendeklassinger fra Sagene, Vålerenga og Kampen skoler skal hylle ICAN, Den internasjonale kampanjen for forbud mot atomvåpen, med en stor fredsprisfest idag. Barna er glade for at en organisasjon som kjemper for en verden fri for atomvåpen har fått fredsprisen. Redd Barnas fredsprisfest holdes samme dag som ICAN mottar Nobels fredspris.

Barns drømmer for verden

Barna i festkomiteen vil at fredsprisfesten skal handle om barns drømmer for verden, og hvordan atomvåpen ødelegger barns drømmer og liv. Barna har samlet inn drømmer for verden blant elevene i klassene sine, og før festen skal barna som skal være publikum skrive ned sine drømmer for verden. Drømmene blir samlet i en bok som overrekkes som en gave til ICAN.

Her er det de fire barna som er i PR-gruppa drømmer om: 

Barna vil vise hvordan verden er med og uten atomvåpen, og snakke om hvilke katastrofale følger det kan bli hvis atomvåpen igjen blir brukt. Barna har lært mye om hvor skadelig atomvåpen er, hva som skjedde i Hiroshima og Nagasaki, hvor mange land som har atomvåpen nå, og hvilke trusler verden står overfor.

- Vi må si nei til atomvåpen. Du ødelegger for andre ved å ha atomvåpen. Andre land kan bli redde, og så tenke at de også må skaffe seg atomvåpen. Det er også mange folk i land som har atomvåpen som ikke vil ha konflikt, sier Cajsa fra Sagene skole.

- Jeg håper denne fredsprisen vil få flere til å jobbe for å bli kvitt atomvåpen, sier Eyvor fra Vålerenga skole.

Barna er sjefene

Foto: Kristin Sommerseth/Redd Barna
Caren fra Vålerenga forteller historien til Setsuko Thurlow, en av de overlevende fra Hiroshima.

På fredsprisfesten kommer HKH Kronprinsesse Mette-Marit, ICANs leder Beatrice Fihn, ordfører i Hiroshima Kazumi Matsui, ordfører i Nagasaki Tomihasa Taue, ordfører i Oslo Marianne Borgen, nestleder i nobelkomiteen Henrik Syse, direktøren på Nobels Fredssenter Liv Tørres og generalsekretær i Redd Barna Tove Wang. 

I tillegg vil kjente artister som barna selv har valgt ut opptre på festen. Til sammen vil 200 skolebarn få være med og feire fredsprisvinneren.

- Dette blir en en-gang-i-livet-opplevelse, å få møte de som har fått fredsprisen. Jeg er engasjert i det som har med fred å gjøre, og gleder meg til å få treffe ICAN, sier Caren fra Vålerenga skole.

- Vi er aldri trygge når det finnes atomvåpen i verden, sier Sunniva fra Kampen skole.

Redd Barnas fredsprisfest vært en del av det offisielle programmet for Nobels fredspris siden 1997. Fredsprisfesten er én times forestilling hvor barn intervjuer fredsprisvinneren, og kjente artister opptrer. Hele opplegget lages av de 12 syvendeklassingene, og barna er selv programledere, presseansvarlige og produsenter.