Foto: Redd Barna
Øst-Ghouta har vært en de-eskalieringssone siden juli i fjor.

Hver time må opptil 250 barn flykte fra sitt hjem, og mer enn to millioner mennesker, halvparten barn, befinner seg i områder der livsviktig nødhjelp ikke kommer til. 

Når krigen i Syria går inn i sitt åttende år denne uken, ber Redd Barna det internasjonale samfunnet om å stoppe straffefriheten som råder i de krigsherjede områdene, gjøre alt i sin makt for å stoppe konflikten og krigsforbrytelsene som skjer i strid med humanitær rett.   

 -Verden har sviktet barna i Syria. Hele barndommen er bombet sønder og sammen og tre millioner syriske barn har ikke opplevd annet enn krig. Til tross for løfter om trygge soner og ny våpenhvile, har det bare blitt verre for barna som bombes i hjemmene sine, på skolen og på sykehusene, sier Redd Barnas generalsekretær Tove R. Wang.   

Det er på tide å stoppe krigen mot barn. Skriv under på vårt opprop her > JEG VIL STOPPE KRIGEN MOT BARN!

Avtale om trygge soner

I juli 2017 ble det inngått en avtale om fire «trygge soner», såkalte de-eskaleringssoner, i Syria. Øst-Ghouta var en av dem. Dette skulle være områder hvor sivile var trygge for angrep. Men den siste tiden har områdene vist seg alt annet enn trygge. Dødstallene har steget med nesten 50 prosent siden midten av 2017, og er det høyeste i Syria-konflikten på flere år. 

Det kommer fram i Redd Barnas nye rapport "Voices from Syria's danger zones", hvor organisasjonen har snakket med et titalls barn, foreldre, lærere, hjelpearbeidere og helsepersonell i Øst-Ghouta og nordvestlige Syria.

Foto: Mohammad Alissa
Gatene er fylt med ødelagte murstein og rester av bygninger.

-Familier lever under bakken i kjellere og hulrom uten tilgang på vann, mat eller medisiner, og de nektes tilhgang på hjelp. Nødhjep skal aldri brukes som et våpen på denne måten, sier Wang. 

-Vi ber om en umiddelbar våpenhvile og tilgang til områdene slik at vi kan levere livsnødvendig hjelp til de tusenvis av barna og deres familier som er fanget i Øst-Ghouta og flere konfliktområder, uttaler Redd Barnas generalsekretær.  

Barn rammes hardere

I rapporten kommer det blant annet fram at barn rammes hardere enn voksne av massebombingen i tettbefolkede områder. Skader fra granater og våpen i ansiktet, hodet, nakken og øvre del av kroppen finner man på 80 prosent av barnepasienter, mens tallet er 31 prosent for voksne pasienter. 

Mange foreldre forteller om barn som ikke klarer å sove på grunn av mareritt, at de lider av ufrivillig vannlating og får panikk av høye lyder – som når en dør smeller igjen.  

Ett av fire barn er underernært 

I Øst-Ghouta er raten for underernærte barn nå den høyeste siden konflikten startet for syv år siden, og nesten seks ganger så høy som for ett år siden. Minst ett av fire barn er underernært og mer enn en tredjedel har sluttet å vokse. 

Lærere sier at barn besvimer på grunn av sult, og folk forteller historier om barn som ikke gjenkjenner mat

Akram, en hjelpearbeider i Øst-Ghouta sier: "Noen av barn er født i beleirede områder og er nå blitt fire år. En av mine små slektninger ble redd da han så et eple. Han kjente det ikke igjen. Øst-Ghouta har ikke elektrisitet, så ikke engang på TV kan barn se epler. En annen liten gutt spise en banan med skallet på, han visste ikke at den skulle skrelles først".   

Sulten i Øst-Ghouta skjer mindre enn åtte kilometer fra Damaskus sentrum, hvor blant annet presidentpalasset ligger, samt varehus fulle av mat. Likevel betyr beleiringen at det er så lite mat at en pakke med brød koster 16 ganger så mye som på markedene bare noen kilometer unna. 

"Vi ga en liten gutt en sandwitch, men i stedet for å spise den, gjemte han den. Når vi spurte hvorfor, fortalte han at broren var hjemme sulten. Han ville heller ta med brødet hjem og dele det mellom dem," forteller Hayyan i Øst-Ghouta i rapporten.   

Annenhver dag blir en helseklinikk ødelagt 

Helsepersonell forteller til Redd Barna at de forsøker å gjøre kirurgiske operasjoner uten elektrisitet og bensin til generatorene, og uten grunnleggende utstyr. Antibiotika for barn er sjelden tilgjengelig, til og med hansker, gassbind og bandasjer må brukes på nytt, gjentatte ganger. Pasienter dør av sykdommer som diabetes og høgt blodtrykk. Til og med tråden til å sy sting samles på og vaskes på for å bruke flere ganger.  

- Det internasjonale samfunnet kan ikke la en hel generasjon barn lide på denne måten. De må jobbe for å få krigspartene til forhandlingsbordet og bli enige om en endelig slutt på volden som har ødelagt millioner av syriske liv, sier Tove R. Wang.  

Redd Barna ber alle regjeringer om å gjøre følgende:   

  • Presse alle krigførende parter til å respektere FN Sikkerhetsråds resolusjon 2401, og umiddelbart stoppe den eskalerende volden I Idlib og Øst-Ghouta, gi tilgang til humanitær nødhjelp i hele Syria og legge til rette for medisinsk evakuering av syke og sårede.  
  • Bruke eksempelet med de de-eskalerte sonene som kun har blitt farligere, for å beskytte sivile i Syria og kreve at alle parter finner en politisk løsning på problemet. 
  • Sikre at de som bryter barns rettigheter stilles til ansvar samt å jobbe for at angrepene mot skoler og sykehus og andre brudd på internasjonal, humanitær rett, etterforskes av uavhengig part.