Foto: Redd Barna/Colin Crowley
Stadig flere barn på Afrikas horn blir akutt underernærte. Ibrahim (seks uker) er blant de heldige. Han får nå livreddende hjelp for akutt underernæring på Redd Barnas matklinikk i Wajir i Kenya.

Dobbelt så mange akutt underernærte barn kommer nå til Redd Barnas klinikker i Puntland, nord i Somalia, for å få livreddende mat og behandling som for et halvt år siden. Nå kommer 3500 barn i måneden til matklinikkene mot 1800 i januar.

Situasjonen har aldri vært verre i løpet av det året Redd Barna har drevet slike matklinikker i Puntland. Kombinasjonen av den verste tørken på 60 år, krigen og skyhøye matvarepriser har alarmerende konsekvenser for de mest sårbare. Økningen er et klart tegn på at matkrisen på Afrikas horn nå har blitt mer alvorlig. 

Elendige kår i leirene

Til tross for at situasjonen blir stadig mer fortvilet i flyktningleirene i Bosaso i Puntland, strømmer det likevel folk hit daglig. Mangelen på mat og vann er så desperat ellers i Somalia at mange familier ikke ser noen annen løsning enn å legge ut på den farlige reisen gjennom den krigsherjede landet for å komme til leirene i Bosaso i håp om å overleve der.

Foto: Redd Barna/Per-Anders Pettersson
Sofia (6) bærer lillesøster Suada (2) hele den lange veien til Redd Barnas matdistribusjonssenteri Lagbogol, Kenya for at hun skal få mat og behandling der.

– Familiene som kommer hit fra andre deler av Somalia er i stor nød. De har mistet husdyrene sine, avlingene og har ingen penger. De prøver å overleve på ett måltid om dagen – eller ingenting i det hele tatt, sier Sonia Zambakides, som leder Redd Barnas nødhjelpsoperasjon i Somalia.

Sammen med teamet sitt har hun akkurat besøkt leiren Tawakal nord i Somalia. Der bor det 7000 mennesker, hvorav mer enn 5000 er barn.

– Her bor folk i svært elendige kår. Det er ingen latriner eller vaskemuligheter. Mange sover i falleferdige skur laget av papp, bølgeblikk og de materialene de har fått tak i. De fleste i leiren er kvinner og barn. Kvinnene prøver å finne løsarbeid på dagtid som vaskere eller kokker for å tjene penger til å skaffe mat til familien. Det betyr at de må la barna være alene hele dagen, forteller Zambakides.

Foto: Redd Barna/Per-Anders Pettersson
Abukar (2) spiser ris etter at han har fått behandlingsplass på stabiliseringssenteret for akutt underernærte barn i Wajir, Kenya.

Desperate etter mat og vann

40 år gamle Habiba kom til Tawakal-leiren forrige uke sammen med to av de tre barna sine etter en lang, farlig flukt fra hovedstaden Mogadishu. Alle er akutt underernærte. Etter at mannen hennes ble drept, hadde hun ingen mulighet til å forsørge barna lenger. Eldste sønnen flyktet sammen med bestemoren. Nå har ikke Habiba hørt fra dem på to uker, og vet ikke om de er i live.

– Tørken har gjort oss helt desperate. Krigen hadde tatt det meste, nå har vi mistet det lille vi hadde igjen. Jeg er glad for å være et sted der det ikke er bomber eller våpen. Nå må jeg finne arbeid så jeg kan gi barna mine maten de trenger, sier Habiba.

Hele Afrikas horn er rammet av tørken. Til sammen er ni millioner mennesker rammet av matkrisen. I Somalia er situasjonen akutt – antallet underernærte barn er doblet siden januar, ifølge FN. Ett av tre barn er akutt underernært i sørlige og sentrale deler av Somalia, mens nærmere 25 prosent av alle barna i nord er underernært.

Foto: Redd Barna/Per-Anders Pettersson
Ekstremtørken fører til at folk må gå svært langt for å finne vann. Her kjøper noen vann i Kulaley, Kenya.

– Ekstremt alvorlig situasjon

Mange somaliere flykter også over grensen til Kenya. I verdens største flyktningleir Dadaab er situasjonen nå prekær.  Dit kommer 1500 nye flyktninger hver eneste dag.      

– Situasjonen her er ekstremt alvorlig. Hver dag kommer det 1500 nye personer hit. Leiren er bygget for 90 000 mennesker, og nå bor det 370 000 her. Antallet øker stadig. De som kommer hit, er helt desperate, sier Redd Barnas nødhjelpssjef for katastrofen på Afrikas horn. David Wightwick.

Situasjonen er kritisk. Redd Barna og de andre hjelpeorganisasjonene sliter med å få inn nok forsyninger, og også våre lagre er i ferd med å gå tomme.

– Vi trenger desperat flere forsyninger for å hindre at denne alvorlige krisen utvikler seg til en stor tragedie. Vi har ikke så mye tid. Vi må få ting til å skje, sier David Wightwick.