Foto: Jan Grarup/Redd Barna
Nyankomne flyktninger fra Somalia spiser på Redd Barnas matstasjon i mottaksområdet i Dolo Ado, Etiopia. Hver dag får flere hundre barn næringsrike måltider om morgenen og på ettermiddagen.

- Situasjonen er fortsatt svært alvorlig. Vi ser en stor grad av underernæring blant barn, og dette vil ikke endre seg selv om det har regnet en del den siste tiden, sier Redd Barnas seniorrådgiver på nødhjelp, Søren Pedersen.

Redd Barna har vært til stede i Etiopia, Kenya og Somalia i flere tiår. Vi så hvordan flere feilslåtte regntider førte til en stadig forverret situasjon på Afrikas horn, og slo alarm om dette allerede høsten 2010. Hjelpearbeidet startet våren 2011, og da krisen for alvor var et faktum i sommer trappet vi opp innsatsen. Til nå har hjelpen fra Redd Barna nådd flere enn 1,6 millioner barn og voksne.

Vårt arbeid i 2011

Her ser du noe av det Redd Barna har gjort for å møte de enorme behovene for barn og deres familier i Somalia, Kenya og Etiopia i 2011:

  • Matutdeling. Både flyktninger og lokalbefolkning har hatt og vil fortsatt ha behov for matvarehjelp. Blant annet har vi gitt spesialernæring til barn, og Redd Barna overtar ansvaret for ernæring i den største av i alt fem flyktningleire i det sørlige Etiopia - en leir hvor det i dag bor 40 000 mennesker. I Kenya har vi et stort program for tilleggsføde til barn under fem år, gravide og ammende mødre.
  • Rent vann. Tørken har skapt akutt mangel på vann for både mennesker og husdyrene de har levd av. Redd Barna har distribuert tusenvis av liter med rent drikkevann, samt utstyr til å rense forurenset vann med.
  • Helse. Redd Barna har opprettet og støttet helseklinikker i hele regionen. Vårt helsepersonell behandler akutt underernærte barn med såkalt plumpynut, en næringsrik blanding som gjør at barnet legger raskt på seg. Flere steder samarbeider vi med lokale frivillige, som kan oppdage underernærte barn og sørge for at familien får helsehjelp.
  • Beskytter barn i leirene. Redd Barna har spesialkompetanse på å hjelpe barn i utsatte situasjoner. I flyktningleirene i Etiopia og Kenya sporer vi opp foreldre til enslige barn, eller skaffer fosterfamilier. Vi har barnevennlige områder hvor barna kan leke og få en følelse av normal hverdag i en ellers vanskelig situasjon. Redd Barna sørger også for at hundrevis av barn i Dollo Ado, Etiopia får mulighet til å gå på skole.

Vil hjelpe to millioner 

Foto: Jan Grarup/Redd Barna
En mor har tatt med datteren sin til helsestasjonen i leiren Hilaweyn, Etiopia.

Krisen på Afrikas horn er på ingen måte over, og Redd Barna har som mål å nå til sammen to millioner mennesker med akutt hjelp. I tillegg vil vi jobbe langsiktig, slik at familiene etter hvert kan dyrke sin egen mat, kjøpe nye kuer og geiter, og bli selvforsynt.

- Regnet har gjort at beiteområdene er grønne igjen, men de fleste har mistet hele buskapen sin, og de har ikke noe å så i jorda. Redd Barna vil dekke umiddelbare behov for hjelp, og samtidig gjenoppbygge folks mulighet til å klare seg selv, sier Søren Pedersen.

Men ikke alle kan dra tilbake til sin egen jordlapp, hvor de kan dyrke mat og gjete buskap. Hundretusener av somaliere har flyktet fra krig og konflikt, og søkt tilflukt i nabolandene.

Fortsatt utrygt

- Somalierne er avhengig av at forholdene i det krigsherjede hjemlandet stabiliserer seg, og for mange er det fortsatt utrygt å vende tilbake. Det viktig at de kan øyne en mulighet for å leve trygt og livberge seg selv. Men mange blir nok i flyktningleire i lang tid fremover, og vi bidrar til å dekke behov for mat og barns beskyttelse i leirene, sier Pedersen.

Takket være hjelp fra mennesker og donorer verden over har det internasjonale Redd Barna fått inn over 100 millioner dollar, altså 600 millioner norske kroner, til det livreddende arbeidet på Afrikas horn. Et fortsatt enormt behov gjør at Redd Barna har et mål om å samle inn det dobbelte, hele 200 millioner dollar. Hver eneste krone vil hjelpe!

Foto: Getachew Dibaba/Redd Barna
Kedeja (34) måtte forlate Somalia uten de to eldste sønnene sine, og trodde aldri hun skulle dem igjen. Da Meslah og Assad reiste til Etiopia på egen hånd klarte Redd Barna å spore opp moren, og familien er nå gjenforent. Dette er en del av arbeidet Redd Barna gjør for barns beskyttelse.