Foto: Redd Barna / Ahmad Baroudi
Khalid mistet hånda etter et rakettangrep på skolen der mange ble skadet og flere ble drept.

Elevene ved barneskolen i Idleb i Syria var akkurat ferdige med eksamen, og hadde tatt friminutt, da to raketter traff skolen deres. Tre lærere og tre elever omkom, 50 barn ble skadd. En av dem var Khalid, som mistet armen i angrepet.

Når et nytt skoleår begynner i Syria denne uken står mange stoler og klasserom tomme, eller ødelagte på grunn av liknende bombeangrep. Mellom 2,1 og 2,4 millioner syriske barn får ikke gå på skolen på grunn av krisen i landet, viser en ny rapport av Redd Barna.

"WAF.Presentation.Web.WAFTagEDoc" does not implement interface WAFTagProvider.

Hyppig bombing gjør at skoler ofte må stenge i dager eller uker, eller lærere må flytte klasserom til bomberom i mørke kjellere. Mer enn halvparten av alle angrep mot skoler i verden de siste fire årene har skjedd inne i Syria, ifølge Redd Barnas analyse.

Foto: Redd Barna / Ahmad Baroudi
Destroyed school

51 angrep på skoler

Før krigen startet i 2011 var Syria et av landene i verden hvor flest barn fikk gå på skolen. Nå får flertallet av barna ikke skolegang og landet er i ferd med å få barn som går glipp av hele skolegangen sin.

Kun 17 % av barna som er flyktninger inne i eget land i dag får lære på skolebenken, og i områdene som er verst rammet av kamper og flyangrep, er det bare 6 % som går på skole.

Redd Barnas nye rapport: «Utdanning under angrep» viser hvordan skoler i Syria systematisk bombes, ødelegges, blir overtatt av væpna styrker og brukt til våpenlagre og tortursentre.

De siste fire årene har det vært mer enn 4.000 angrep på skoler inne i Syria. Bare det siste halvannet år har Redd Barna-støttede skoler blitt angrepet 51 ganger.

– Skolegangen til barna i Syria er bokstavelig talt under angrep. En hel generasjon syriske barn er i ferd med å miste framtiden sin på grunn av de massive angrepene på skoler, sier generalsekretær i Redd Barna, Tove Wang.  

Foto: Redd Barna / Ahmad Baroudi
Kareem var på skolen da den ble angrepet av raketter. 50 barn ble såret, og fem barn og tre lærere ble drept

En gang var de lærere

Tove Wang sier det er lett å forstå at familier flykter til Europa når foreldre i Syria ikke engang kan sende barnet sitt på skolen om morgenen og vite at det vil overleve:

– Barn risikerer i dag livet for å gå på skolen. Vi ser eksempler på at missiler lander i skolegårder, lærere blir truet på livet av styrker som kjemper seg inn i klasserommene og det undervises i mørke bomberom, sier Wang.

Før krigen var Syria kjent for sine ingeniører, lærere og vitenskapsmenn og - kvinner. I dag sitter de samme menneskene som flyktninger på jernbanestasjonen i Beograd eller ved gjerdet på grensen til Ungarn.

– Vi må ta imot Syrias kloke hoder på en verdig måte, og sikre at barna får sjansen til å utdanne seg slik foreldene har fått, sier Tove Wang.