Foto: Redd Barna/Per-Anders Pettersson
Tørken har ført til at husdyrene dør, vannhullene tørker opp og avlingene slår feil. Sammen med skyhøye matpriser, gjør det matmangelen på Afrikas horn desperat. Arfon (28) og datteren Nasra (7) er blant de ti millioner menneskene som nå er rammet.

Redd Barna tar nå hand om mer enn 300 barn som har blitt funnet vandrende alene på vei til verdens største flyktningleir Dadaab – etter at foreldrene deres har dødd på ferden eller i ren desperasjon har overlatt dem til seg selv.

– Flere barn har dødd av underernæring i løpet av årets første fire måneder enn i løpet av hele fjoråret, sier David Wightwick, som leder Redd Barnas nødhjelpsarbeid på Afrikas horn.

– Må forhindre katastrofe

Hver dag strømmer rundt 1500 nye somaliere over grensen til Kenya. De blir alle sendt til den allerede overfylte og kaotiske flyktningleiren Dadaab. Dette er verdens største flyktningleir. Den er bygget for 90 000 mennesker, men nå huser den i underkant av 400 000 mennesker.

Foto: Redd Barna/Tugela Ridley
Bestemor Hakima passer på lille Mohammed på sykehuset. Han er 38 dager gammel og veier bare 2,1 kilo. Fordi den alvorlig underernærte gutten nå får legehjelp, er sjansene svært gode for at han vil overleve.

– Menneskene som kommer hit er helt desperate. De har ikke spist på ukevis, og de har reist lenge, lenge under svært vanskelige omstendigheter. Med mindre vi kan få inn nok nødhjelp til Afrikas horn, med mindre vi klarer å skalere opp nødhjelpsoperasjonen i takt med de stadig voksende behovene, så kan dette utvikle seg til en katastrofe. Det må vi forhindre, sier David Wightwick.

På bristepunktet

Situasjonen i Dadaab er nå på bristepunktet. Sanitæranleggene er ikke dimensjonert for så mange mennesker, og det øker faren for sykdomsutbrudd. Og flyktningstrømmen fra Somalia er stadig like stor – i kombinasjon med krigen har den verste tørken i manns minne gjort at mangelen på mat og vann nå er akutt.

FN vurderer å erklære situasjonen i Somalia som hungersnød. Antall underernærte barn i landet er doblet siden januar. Nå er ett av tre barn akutt underernært i sørlige og sentrale deler av Somalia, mens nærmere 25 prosent av alle barna i nord er underernært.