Foto: Maria de la Guardia / Redd Barna
60% av de 400.000 nyankomne flyktningene er barn.


Av de 400.000 rohingyaene som har flyktet til Bangladesh de siste ukene er om lag 250.000 barn. Mange av dem er syke.

- Over 1000 barn har ankommet alene. Mange er i forkommen tilstand etter en dramatisk flukt. Det er en kaotisk situasjon, sier Gry Ballestad, humanitærsjef i Redd Barna.

Mange av barna som ankommer Bangladesh forteller at de har mistet eller blitt adskilt fra sine familier under flukten, eller at de har sett familiemedlemmer bli drept. Noen har også måttet forlate familiemedlemmer fanget i brennende hus.

Søren Pedersen, Redd Barnas regionleder i Asia og Latin-Amerika, sier at en viktig oppgave for Redd Barna har vært å registrere alle barna som har kommet bort fra foreldrene sine og som trenger beskyttelse. Han har selv reist til Myanmar i forbindelse med et utdanning- og beskyttelsesprogram, men får ikke komme inn i områdene i Rakhine.

- Barn som er alene er ekstra sårbare. De har større risiko for å bli utsatt for vold, overgrep og menneskehandel, sier Pedersen.

- I tillegg er de ekstremt sårbare etter å ha opplevd veldig dramatiske ting.

Foto: Maria de la Guardia / Redd Barna
Kraftig monsunregn har forverret forholdene i Bangladesh ytterligere.

Ber verdenssamfunnet om å stanse volden

Helle Thorning-Schmidt, generalsekretær i internasjonale Redd Barna, er sjokkert over hva barna forteller at de har opplevd under flukten. Hun ber verdenssamfunnet om å gjøre alt de kan for å stanse volden i Nord-Rakhine, samt å sikre uhindret tilgang for humanitære organisasjoner.

- Vi kan og vi må gjøre mer for å hjelpe rohingyaene.

Foto: Maria de la Guardia / Redd Barna
Det deles ut brød fra lastebiler.

- Uten uhindret tilgang til Nord-Rakhine vil situasjonen forverres ytterligere. Humanitære organisasjoner må få gjenoppta sitt arbeid, slik at vi kan redde liv.

I Nord-Rakhine er det bare det nasjonale Røde Kors som har fått tilgang. Redd Barna jobber derfor med flyktningene som har krysset grensen til Bangladesh.

- I Cox’s Bazar sørger Redd Barna for at leirene har områder hvor barn kan leke og føle seg trygge, og jobber på spreng for å gjenforene barn med overlevende familiemedlemmer. Barna forteller at de har flyktet fra brennende landsbyer, mistet familiemedlemmer og unnsluppet kuler på veien, sier Thorning-Schmidt.

Akutte behov

I Bangladesh er kapasiteten til vertssamfunnene sprengt og den humanitære situasjonen kritisk. Flyktningleirene er fulle og rohingyaene har slått seg ned langs veien og andre tilfeldige steder under åpen himmel og plastpresenninger. Behovene er enorme og flyktningene mangler det meste: mat, rent vann, medisiner, flere telt og utdanningsopplegg til de fordrevne barna. De siste dagene har kraftig regnvær forverret situasjonen ytterligere.

- Det er stor desperasjon blant flyktningene. De har forlatt hjem og eiendeler. Flere har flyktet til fots over lange distanser. I tillegg har mangel på mat og rent vann gjort at flere barn har blitt syke under flukten, sier Redd Barnas humanitære ekspert George Graham.

- Hvis familier ikke får dekket sine grunnleggende behov, vil lidelsene bli enda verre og liv kan gå tapt, sier Mark Pierce, Redd Barnas landdirektør i Bangladesh.

Foto: Maria de la Guardia / Redd Barna

Slik kan du støtte Redd Barnas arbeid

Redd Barna er tilstede i Bangladesh for å hjelpe barna som har flyktet over grensen. Behovene er enorme, og hver dag kommer det nye barn som trenger hjelp.

Foto: Abdullah Seru/ Redd Barna
Internasjonale Redd Barna er tilstede i Cox’s Bazar, Bangladesh, og gir blant annet ut telt, kjøkkenredskap og hygieneartikler.

Vil du støtte vårt arbeid?

Send HJELP til 2434 og gi 200 kroner til barna på flukt, eller vipps til 10328!

For mer informasjon: