Foto: Redd Barna/Katie Seaborne
Agai (16) og familien flyktet fra Timbuktu da væpnede grupper fra nork flyttet seg sørover. Hun har en datter på ett år. Det er viktig for Agai å fullføre skoleåret som ble avbrutt da de måtte rømme til Bamako.

Agai er 16 år gammel, og har allerede opplevd mer enn en 16-åring burde. Hun vokste opp i Timbuktu, den berømte ørkenbyen nord i Mali. Hun ble giftet bort bare 14 år gammel, og året etter fikk hun datteren Rakiefou.

- Jeg kommer fra Timbuktu og bodde der inntil nylig, men vi måtte dra derfra på grunn av volden, forteller Agai.

Etter statskuppet i mars i år ble livet dramatisk forandret for henne og familien. De væpnede gruppene i nord flyttet seg sørover, og tok over byen Timbuktu. Agais ektemann var i det maliske militæret, og de måtte rømme fra byen, til en litt tryggere tilværelse i hovedstaden Bamako.

Var redd da de flyktet

Foto: Redd Barna/Katie Seaborne
Fatimata (7) skriver seg opp på en liste for å kunne motta skolesaker fra Redd Barna i Mali. Hun og familien måtte flykte til Bamako da volden brøt ut nord i landet.

- Det tok oss to dager å kjøre med bil til Bamako. Vi hadde med oss litt mat og vann, men jeg var redd. Nå bor jeg hos min tante i Bamako, sånn at jeg kan fullføre utdannelsen. Jeg mener det er viktig å gå på skolen, selv om vi har uroligheter her. Skolemateriellet jeg har fått fra Redd Barna kommer godt med.

Agai fullfører skoleåret mens mannen hennes prøver å finne arbeid i byen Kayes vest i landet.

- Når jeg er ferdig på skolen håper jeg at vi kan dra til mannen min i Kayes. Jeg har lyst til å bli sykepleier. Men mest av alt ønsker jeg at det skal bli fred i landet mitt, forteller den unge moren til Redd Barnas medarbeider i Mali.

Tre kriser samtidig

Mali er utsatt for tre kriser på samme tid, noe som har gått hardt ut over skolegangen til barn i hele landet. Konflikten nord i landet har jaget 300 000 familier på flukt internt i landet, eller over grensa til nabolandene. I en så usikker tid er det vanskelig for familiene å sette av nok penger til barnas skolegang. Slutten av skoleåret og eksamenstiden nærmer seg, og det er derfor desto viktigere at barn som er rammet av krisen får det utstyret de trenger for å kunne fullføre skoleåret. Redd Barna deler ut skolesekker og andre skolesaker til barn i Bamako.

Foto: Redd Barna/Katie Seaborne
Hamadou og Chuickne er glade for å få nye skolesaker fra Redd Barna, slik at de kan fortsette skoleåret etter at de flyktet fra volden i nord.