Foto: Redd Barna
USAs utenriksminister Hillary Clinton deler ut helteprisen til Shakti Samuhas grunnlegger og styremedlem, Charimaya Tamnag.

Prisen ble overrukket Shakti Samuhas grunnlegger og styremedlem, Charimaya Tamnag.

– Gratulerer, dette er gode nyheter. Vel fortjent, sier generalsekretær i Internasjonale Redd Barna Jasmine Withbread.

Shakti Samuha er en organisasjon for barn som har vært utsatt for menneskehandel. Organisasjonen har siden 1996 jobbet for å bekjempe handel med barn. Redd Barna har støttet organisasjonen siden oppstarten i Nepal, og inngikk et formelt samarbeid i 2002. Målet har vært å gi medlemmene og andre ofre for menneskehandel større innflytelse. 

Selv solgt som sexslave

Charimaya Tamnag har selv blitt utsatt for menneskehandel, og driver organisasjonen sammen med kvinner i samme situasjon. Tamnag vokste opp i en fattig familie, og familien ble enda fattigere da hennes far døde. Som 16-åring ble hun smuglet fra Nepal til et indisk bordell, hvor hun jobbet 22 måneder som sexslave før hun ble reddet av indiske myndigheter.

Etter å ha kommet seg ut av slaveriet, opplevde Tamnag mye stigmatisering og ble på mange måter plassert utenfor lokalsamfunnet. Til tross for dette gikk hun rettens veg mot menneskehandlerne. Hun ble den første kvinnen som noen sinne hadde vunnet en rettssak mot menneskehandlere i sitt distrikt. Hele åtte bakmenn ble dømt til fengsel.

Hjelper de som overlever

Sannsynligvis er det svært få av de som blir utsatt for menneskehandel som blir reddet. Shakti Samuha jobber derfor mye med forebyggende arbeid for at menneskehandel ikke skal skje i utgangspunktet. I tillegg hjelper de ofre som har klart å komme seg ut av menneskehandelen. De tilbyr behandling og forsøker å skape et mest mulig normalt liv for de som returnerer til sine lokalsamfunn. Ved å skape bevissthet i befolkningen om menneskehandel gir de ofrene verdigheten sin tilbake.

Prisen Shakti Samuha nå har fått anerkjenner hvor viktig arbeidet med å bekjempe menneskehandel er. En må jobbe med bevisstgjøring, gjøre barn og voksne kjent med sine rettigheter og endre holdninger for å komme menneskehandelen til livs. Gjennom Shakti Samuha har Tamnag bidratt til at mange barn har sluppet å gå igjennom den samme umenneskelige situasjonen som hun selv har vært i.