Foto: Redd Barna
Barna ligger rett på bakken mens foreldrene står i kø for å bli registrert som flyktninger fra Elfenbenskysten i Bee-yoo-lay rett over grensen i Liberia.

I Elfenbenskysten er stadig flere barn og deres familier på flukt fra valgurolighetene – enten over grensen til nabolandet Liberia eller til andre og ukjente deler av hjemlandet.

– Barna er mest sårbare i enhver katastrofe, og nå er en av våre største bekymringer for barna i Elfenbenskysten at de skal komme bort fra foreldrene sine, sier Redd Barnas landdirektør i Elfenbenskysten Guy Cave.

FN frykter folkemord

Det er livsfarlig for barn å være alene i de voldelige urolighetene, som oppstod etter at president Laurent Gbagbo nektet å gi fra seg makten da han tapte valget i november. Situasjonen er så anspent at Elfenbenskystens FN-ambassadør Youssoufou Bamba advarer om at landet står på randen av folkemord.

– Barnas liv har allerede blitt snudd opp/ned de siste to månedene. Mange tusen har flyktet fra hjemmene sine. Vi har allerede fått inn rapporter om barn som har kommet bort fra foreldrene. Vi er redd for at enhver økning i volden vil forverre situasjonen for barna og etterlate dem helt på egenhånd, sier Cave.

Foto: REUTERS/Luc Gnago fra AlertNet
Urolighetene i Elfenbenskysten oppstod etter at president Laurent Gbagbo nektet å gi fra seg makten da han tapte valget mot opposisjonsleder Alassane Ouattara i november.

Sikrer barna via radio

For å sikre barnas beskyttelse mens de er på flukt, har Redd Barna hjulpet barn til å utvikle meldinger til lokale radiostasjoner over hele Elfenbenskysten. Radiomeldingene oppfordrer alle barn til å lære sitt eget og foreldrenes navn, samt navnet på landsbyen de kommer fra. Samtidig blir alle foreldre oppfordret om å holde øye med barnas inne til enhver tid, slik at de ikke skal kunne komme fra hverandre.

– Vi jobber for å sikre at barna skal være tryggest mulig selv om de er på flukt, sier Cave.

Radiomeldingene blir sendt tre ganger om dagen – både på franske og oversatt til diverse lokale språk som yorouba, for å være sikker på at alle skal forstå det viktige budskapet.

– Vi har erfaring med at radio er en av de beste og mest effektive måtene å spre denne typen informasjon til mange mennesker på. I et land hvor knapt halvparten av barn og unge kan lese og mer enn 50 prosent av de voksne er analfabeter, og der mange aviser og TV-kanaler tar politisk parti, er lokalradioene en rask, pålitelig og rimelig måte å sikre at meldingene våre når folket. Akkurat nå er meldingen fra Redd Barna krystallklar: Familier, hold dere samlet! Foreldre, vær sikker på at dere vet hvor barna er og at de vet hvordan de kan komme i kontakt med dere dersom de skulle komme bort fra resten av familien, sier Guy Cave.

Foto: Redd Barna
Flyktningbarna i den liberianske grensebyen Kissiplay venter på at foreldrene skal komme tilbake til dem. de voksne har gått til gårdene i nærheten i håp om å få jobbe og skaffe mat.