Foto: Kristin Marie Skaar / Redd Barna
Børge Brende ga sin støtte til Redd Barnas krav på fredskonferansen i Sveits neste uke. Her signerer han underskriftskampanjen.

- Disse underskriftene tar jeg med til konferansen i Sveits neste uke. Jeg stiller meg bak forslagene og signerer kampanjen, sa utenriksminister Børge Brende.

Fredag fikk han overlevert over 10 000 signaturer fra nordmenn, som ber verdens ledere om å gjøre det de kan for å stoppe angrep på barn i Syria.

Njord Kårason Fossnes (12) fra Oslo overrakte underskriftene som er samlet inn, til utenriksminister Børge Brende.

12-åringen var med å arrangere Redd Barnas fredsprisfest for fjerning av kjemiske våpen i Syria før jul. Han mener det er viktig at nordmenn engasjerer seg for situasjonen for syriske barn.

- I Norge får alle barn gå på skole, mens bare 1 av 5 syriske barn går på skole i Syria. Det er viktig at også barn engasjerer seg i dette, sa Njord, som går i 7-klasse på Sagene skole.

Signer oppropet her!

- Ikke sikt på barna!

Ifølge en undersøkelse gjort av Oxford Research Group skjer de fleste drap på barn hjemme i dere egne nabolag, der barn leker, spiser, sover, og på skoler og sykehus. Til sammen 9.3 millioner mennesker trenger humanitær hjelp som følge av krisen i Syria.

Redd Barnas underskriftskampanjen arrangeres i forkant av fredskonferansen, som etter planen skal gå av stabelen 22. januar. Kravet er at at livreddende hjelp må få komme fram til alle barn, at det må skje en øyeblikkelig stans i alle angrep mot og militært bruk av skoler og sykehus, og at ingen parter må bruke eksplosive våpen der folk bor.

- Det at vi har fått inn så mange underskrifter bare i Norge på en snau uke sier noe om at nordmenn er engasjert og opprørt over situasjonen for barn i Syria, sier generalsekretær i Redd Barna Tove R. Wang.

Wang oppfordrer flere til å skrive under kampanjen, som varer fram til søndag ettermiddag.

Foto: Hedinn Halldorsson / Redd Barna
To syriske barn over matboksene sine. Kun 1 av 5 syriske barn fikk ved nyttår muligheten til å gå på skole.

Sivilbefolkning brukes i krigen

Mandag blir alle signaturene overlevert til Lakhdar Brahimi, spesialutsending for FNs generalsekretær til Syria, før han møter partene på fredskonferansen i Montreux i Sveits.

Børge Brende sier han er glad for at nordmenn engasjerer seg i barns situasjon.

- At så mange har signert kampanjen, er veldig sterkt. Det finnes nesten 10 millioner mennesker som er i desperat behov for hjelp inne i Syria. Det er grusomt å tenke på at man hindrer nødhjelp å nå fram til dem, og at man bruker sivilbefolkningen som et virkemiddel for å oppnå sine mål i krigen, sier han.