Foto: Redd Barna/Mona Monzer
- Selv om jeg har fått nye venner her i Libanon, glemmer jeg ikke de som er igjen i Syria, forteller Feryal (8). Hun er veldig glad for å være på det barnevennlige senteret i Baalbek.

Sommer betyr hetebølger over hele Libanon. Men aktivitetene på det barnevennlige senteret for syriske flyktningbarn i Baalbek fortsetter som før. Senteret drives av Sawa, som er en av Redd Barnas partnerorganisasjoner i området. Barna kommer til senteret klokka tre på ettermiddagen. De morer seg med å lære sanger om barnerettigheter, natur og fred, de tegner og leker sammen uten å klage på varmen. Likevel skal det snart monteres klimaanlegg, slik at det blir kjøligere inne på senteret.

Midt blant barna som satt rundtomkring på tepper og stoler møtte jeg åtte år gamle Feryal. Hun satt sammen med ti andre barn og klippet ut figurer som skulle henges opp på en stor, tom vegg. Feryal elsker å tegne sommerfugler og frukt.

– Sommerfuglene er frie, og frukt har så fine farger, forklarer hun.

Glemmer ikke vennene

Feryal kommer fra Hama i Syria. Nå bor hun i Baalbek i Libanon sammen med foreldrene, en yngre søster og en eldre bror.

– Når jeg tenker på Syria blir jeg lei meg, fordi jeg er bekymra for bestemoren min som fortsatt er igjen der. Jeg husker ikke hvordan vi kom oss hit. Jeg vet bare at jeg var veldig glad for å komme til Libanon. Jeg gleder meg veldig til å begynne på skolen igjen, for vi måtte slutte da krigen startet hjemme i Syria.

Feryal har besøkt det barnevennlige senteret i Baalbek siden begynnelsen av mai i år.

– Jeg blir veldig glad hver gang jeg kommer hit. Det er moro, og jeg blir kjent med nye folk som jeg liker å være sammen med. Dette betyr ikke at jeg har glemt vennene mine i Syria, de heter Amira, Alaa og Salma. Jeg savner dem veldig mye, sier Feryal.

- Vi har mistet Syria

Foto: Redd Barna/Mona Monzer
- Jeg var ikke redd da vi dro fra Syria, men søstra mi gråt hele tiden, sier Hayyan (8). Han liker å tegne, spille fotball og lære engelsk på senteret.

I en annen gruppe med barn sitter Hayyan. Han vil gjøre ferdig tegningen sin, fargelegge den og hende den opp på en tavle av tre. Hayyan er åtte år gammel og kommer fra Homs i Syria. For tre måneder siden kom han til Baalbek sammen med foreldrene og to yngre søstre.

– Jeg vet hvorfor vi kom hit til Libanon. Det er krig i Syria, og de skyter overalt. Jeg var aldri redd, men lillesøsteren min gråt hele tiden. Jeg husker at jeg og familien min kjørte med flere forskjellige biler før vi krysset grensa.

Hayyan er glad for å kunne være på senteret i Baalbek.

– Jeg lærer navn på dyr og planter på engelsk. Jeg spiller også fotball sammen med de andre guttene, og så spiller vi dataspill. Min beste venn her er Mazen, han er libaneser.
Hayyan forteller at han savner Syria.

– Hver gang jeg tenker på Syria, tenker jeg på tanta mi, Khousoum. Jeg er redd for at det skal skje noe med henne, og det gjør meg trist. Vi har mistet Syria, det er i ferd med å ødelegges.

Trygge steder for barna

Redd Barna har opprettet fire barnevennlige steder i Bekaa-dalen som brukes av flere enn 300 barn som oppholder seg i området. I trygge omgivelser får barn som er berørt av krisen i Syria muligheten til å takle usikkerheten som preger livene deres. Her kan de leke og lære, og få tid og rom til bare å være barn. Og mens de er der kan foreldrene bruke tiden til å bygge opp livene sine igjen, vel vitende om at barna er i trygge hender.

Redd Barna i Libanon har trent opp sosialarbeidere og frivillige i barnerettigheter og barns beskyttelse. De vet dermed hvordan de best kan styrke barns evne til å komme seg etter tragiske og skadelige hendelser.

Foto: Redd Barna/Mona Monzer
Redd Barna samarbeider om senteret med den lokale organisasjonen Sawa. De som jobber her er trent i å styrke barnas evne til å takle en vanskelig livssituasjon.