Noen av de verste nyhetene vi kan få i avisene hver dag er brudd på barns rettigheter. «Heldigvis» skaper det fortsatt store overskrifter når overgrep blir begått mot barn, enten det er i Norge eller andre land. Barn har rett til å leve beskyttet og utvikle seg, det er de fleste enige i. Men mange skulle gjerne gjort mer for å vise sin støtte i praksis!

Redd Barna-uka

Foto: Redd Barna/Philip Crabtree
- Å være frivillig kan være så mye! sier Elin Langli i Redd Barna. Bli med!

– Denne uka skal vi vise oss fram, og invitere alle vi møter til å bli med på laget, sier prosjektleder Ragnhild Heggen i Redd Barna.

At det er Redd Barna-uke 7.-15.mars skal merkes over hele landet. Hver region skal ha to store arrangementer og i tillegg blir det mange fargerike, lokale aksjoner og markeringer. Det blir konserter, rebusløp, utstillinger, skidag, fotballkamper, folkemøter, aksjoner på torg og gater – og mye, mye mer.

Så hva vil Redd Barna med å dra i gang så mange aktiviteter? Svaret fra Ragnhild Heggen kommer kjapt:

– Bli større, sterkere og mer slagkraftig på vegne av barn! Vi ønsker oss flere medlemmer slik at Redd Barna får mer muskler til å kjempe for barn og barns rettigheter. Vi vil ha med oss flere som vil gjøre noe bra for barn. 

Bli engasjert!

– Og hvordan skal det skje?
– Mange har jo aldri en gang blitt spurt om de har lyst til å bidra. Nå inviterer vi folk til å bli engasjert som aldri har tenkt på dette før. Vi tror det er mange der ute som kan tenke seg å være aktive, enten det er en time i uka eller et par-tre ganger i året. Etter uka blir det mer informasjon og oppstartmøter for de som vil være aktive. Der møter man andre Redd Barna-medlemmer, får vite mer om Redd Barna og hva man kan bidra med. Folk er engasjert i og kan forskjellig ting. Det er viktig at de får bruke det de er gode på i arbeidet for barn. Mange blir opprørt når de ser eller hører om overgrep mot barn; nå vil vi invitere alle disse til å engasjere seg og være med på å gjøre en forskjell, sier Heggen.

Mange måter å støtte

Foto: Redd Barna/Kristin Marie Skaar
Leksehjelp: Barn med minoritetsbakgrunn får leksehjelp ved Ruseløkka skole i Oslo.

Redd Barna har i dag rundt 8.000 medlemmer. Nesten ti ganger så mange støtter Redd Barna økonomisk gjennom fadderskap eller på andre måter.

– Også faddere er velkommen som medlem. Desto flere vi blir som står opp for barn og barns rettigheter, desto mer blir vi hørt. Faddernes økonomiske bidrag til Redd Barnas arbeid er fantastisk og helt avgjørende for at tusenvis av barn verden over får oppfylt sine rettigheter. Men noen har kanskje lyst til å gjøre noe mer, møte andre Redd Barna-medlemmer og påvirke arbeidet for barn, i tillegg til å gi penger? Da kan de også bli medlem, sier Ragnhild Heggen.

Elin Langli jobber i Redd Barna med medlemmer og frivillige. Hun bekrefter at oppgavene til de frivillige er varierte. – Å være frivillig kan være så mye! Du kan ha faste oppgaver på et asylmottak, eller du kan aksjonere på gata. Du kan dele ut materiell, arrangere konsert eller debatt, snakke med venner, holde foredrag, være med på en aksjon eller starte en lokalgruppe. Du får gjøre det du brenner for og liker å jobbe med, og det kan gjøre en forskjell for barn!

Vil bli mer høylytt

Foto: Redd Barna/Phuong Nguyen
Ut på tur: Liaklubben i Grorud i Oslo er et nytt prosjekt som engasjerer Redd Barna-medlemmer.

Redd Barna-uka henvender seg til alle. Men denne gangen har organisasjonen et litt annet publikum i sikte enn de som allerede er trofaste støttespillere og frivillige.
– Vi ønsker å bli en bredere og mer aktivistisk organisasjon. Få flere på banen som kan bidra til å skaffe oppmerksomhet om barn, er utfordringen fra Ragnhild Heggen.

– Redd Barna er i bunn og grunn en menneskerettighetsorganisasjon, og det vil vi få tydeligere fram. Den yngre generasjonen liker gjerne å være aktivister, men har kanskje ikke mulighet mellom studier, jobber og småbarn til å binde seg til faste aktiviteter. Ok, kanskje du ikke kan være med på aktiviteter på et asylmottak eller krisesenter to ganger i måneden. Men du kan bidra på mange andre måter som ikke tar mye tid.

Slåss for barns rettigheter

– Hvordan vil dette styrke Redd Barnas arbeid?
– Vi «puser» ikke med barns rettigheter, vi slåss for dem! For å oppnå mer vil vi bli mer høylytte. Vi kommer også til å ta mer i bruk internett, og utfordre folk til å bli Redd Barna-aktivister på nett, det som vi kaller «Utestemmer». Blir du rystet over noe som rammer barn, skal du få muligheten til å si ifra gjennom Redd Barna. Jo flere vi er som sier ifra, desto større virkning.

– Hva vil du si til den som leser dette?
– Det går an å påvirke. Alle kan bidra med noe for at barn skal få en god og trygg oppvekst, avslutter Heggen.