– Kampene startet om natten. Jeg var sammen med min eldre søster og mine yngre brødre. Vi måtte flykte nordover, ut i skogen. De eldre tok de store i hånde og så løp vi. Vi så mange mennesker dø. Barna var redde og gråt hver natt, forteller 19 år gamle Tabhita*.

Familien hennes ble angrepet av væpnede styrker i huset sitt i byen Bor, som ligger noen timer unna. Mens faren, som passer alle barna, var bortreist i bryllup, måtte Tabhita og de andre flykte for å redde livet.

Nå bor de i det som er Sør-Sudans største flyktningleir i Mengkomen, i Awerial i Sør-Sudan, sammen med rundt 100 000 andre mennesker.

Svært mange av dem er barn. Og mange av dem kommer fra samme sted og har mange av de samme opplevelsene bak seg, da de måtte flykte.

– Jeg var redd for at vi skulle dø, og jeg var redd for at pappa ikke var i live. Jeg følte at sjelen min sluknet, sier Tabhita.

Fikk pappa tilbake

Redd Barna leder arbeidet med å beskytte barn og å gi dem skolegang i flyktningleiren i Mengkomen i Sør-Sudan. Dette arbeidet handler om både å sørge for at barn faktisk får tilgang på nødhjelpen som alle flyktningene i leiren er helt avhengig av.

Noe av det viktigste er imidlertid arbeidet med å gjenforene familier som har blitt splittet, ved å spore opp barnas foreldre og føre dem sammen igjen.

Takket være Redd Barnas oppsporings- og gjenforeningsprogrammer fikk Tabhita og hennes søsken hjelp til å bli gjenforent med pappaen sin.

– Vi visste først ikke hvor pappaen vår var. Vi hadde prøvd å ringe folk i Juba, men kom ikke igjennom. Men så, mens vi bodde i kirken, fikk vi høre fra de som jobbet der: Han lever. Da de tok ham med til oss var vi så lykkelige. Vi gråt alle sammen og trodde ikke det kunne være sant, forteller Tabhita.

– Takk! Uten Redd Barna hadde vi aldri fått møte faren vår igjen, legger hun til.

Foto: Redd Barna/Jonathan Hyams
En mor med sin datter får hjelp gjennom et av Redd Barnas ernæringsprogrammer.

Trygge på skolebenken

John Garang, jobber i Redd Barna med å gjenforene barn og foreldre. Han forteller hvordan Redd Barna jobber.

– Vi må gjøre grundig arbeid med registrering, oppsporing, gjenforening og oppfølging i etterkant. Men det er svært viktig arbeid. Barn som er separerte fra foreldrene er blant de aller mest sårbare, og aller mest utsatte på steder som dette, forteller han.

Til sammen over 200 barn har blitt gjenforent med foreldre eller en annen omsorgsperson i familien i Sør-Sudan. I tillegg leder Redd Barna arbeidet med å gi barna en mulighet til å gå på skolen. De sørger for klasserom, skolebøker og utdanningsmateriale til over 3300 barn som går hver dag til et av de fem skolene i leiren.

Dette er trygge steder der barna får et sted å leke, lære og oppleve en trygg og normal hverdag, slik at de kan bearbeide de vonde opplevelsene de har blitt utsatte for.

Redd Barna driver også med ernæringsprogrammer, blant annet gjennom sine helsesentre, blant annet i Nyirol og Akobo. Her blir barn og gravide undersøkt og behandlet for blant annet underernæring. Til sammen 3500 underernærte kvinner og barn har fått slik hjelp i Sør-Sudan så langt.

*Navnene er endret av hensyn til barnas sikkerhet.