Foto: John Andresen
For hver billett til teaterforestillingen "Jul i Blåfjell" som blir merket med koden "Redd Barna" når den kjøpes, får vi 50 kroner.

– Tantebarnet mitt og jeg har hatt det som tradisjon å se teaterforestillingen ”Jul i Blåfjell”, sier Margrethe Røed (33).

Og det er mange med dem.  Men i år skal Røed selv spille hovedrollen i den folkekjære førjulsfortellingen.

– Tenk det ’a! Det blir supermorsomt!

Fra barne-TV til teaterscenen

Røed er kanskje best kjent som programleder fra barne-TV. Hun synes det er helt topp at deler av billettinntektene går til Redd Barna i år. For hver billett som kjøpes med å oppgi koden ”Redd Barna”, får vi 50 kroner.

– Ved å gi en såpass god sum føler vi at vi bidrar på ordentlig, sier Karianne Jæger i SceneKvelder as, produksjonsselskapet bak ”Jul i Blåfjell”.

Å samarbeide med Redd Barna var hennes idé.

– Vi hadde lyst til å gi noen igjen til barna, og da ble Redd Barna det naturlige valget. Vi liker tanken på at barn hjelper andre barn. Dette er dessuten en ny og spennende måte å gi penger på, sier hun.

Forventningsfull "Turte"

Forestillingen har tidligere vært satt opp på Oslo Nye, men i år skal den spilles på Folketeateret, som har plass til hele 1400 publikummere.

– Det er jo så stort der! Men likevel følte jeg at det var intimt, og de likte jeg veldig godt, sier Røed.

Hun skal spille blånissejenta Turte, og deler scenen med ti-tolv andre skuespillere. Blant annet Blåfjell-veteranene Siw Anita Andersen og Johannes Joner, som spiller Mamsen og Lillegutt.

– Åh, jeg gleder meg masse! Jeg øver og øver hjemme med kjæresten min, forteller Røed ivrig.

Fortellingen om nissene i fjellet, som hver dag er travelt opptatt med å lage den blå timen og holde fjellet rent og pent, er skrevet av Gudny Ingebjørg Hagen, og regissert av Svein Sturla Hungnes. Historien har både moral og gode verdier, som både Røed og Jæger liker godt.

– For eksempel det at alle farger og alle mennesker er like viktige. Og ikke minst det at barna selv ordner opp ved å snakke med hverandre og får de voksne til å lytte til seg, sier Margrethe Røed.