Foto: Redd Barna
Forsyninger fra Redd Barnas nødhjelpslager i Dubai lastes ombord på neste flyvning. Over 200 tonn med blant annet medisin og utstyr for å gi rent vann skal med.

Mange av de rundt 5.4 millioner barn som har blitt rammet av tyfonen på Filippinene har fått ødelagt både sine hjem og landsbyer. Flere millioner familier har fortsatt stort behov for mat, vann og husly, og Redd Barna er i full gang med dette nødhjelpsarbeidet. Samtidig må barns psykologiske og sosiale behov ivaretas. Utallige barn er utenfor skolen, og mange går rundt alene mens foreldrene prøver å gjenoppbygge hjemmene sine. Lokalsamfunnene har uttrykt et stort behov for å skape trygge steder for barna deres.

- Jo raskere barna kommer i gang med skole og får være i trygge omgivelser, jo lettere er det for barna å takle krisen, sier Redd Barnas generalsekretær Tove R. Wang.

Sammen med UNICEF skal Redd Barna i første omgang opprette 11 sentre på Filippinene der barn kan komme og være under trygge forhold. Planen er å opprette 40 slike sentre over tid. Her skal barna få omsorg, støtte og trygge leke- og læreområder.

I går åpnet det første senteret, og flere av sentrene vil bli åpnet i løpet av de neste dagene på øya Panay.

En kjent problematikk

I tillegg til Redd Barnas arbeid for å skaffe rent vann, mat, medisiner og skolegang, øker behovet for å beskytte barn mot menneskehandel og overgrep. Dette er en kjent problematikk i krigs- og katastrofesituasjoner.

- Det er veldig kaotisk og uoversiktlig, og kyniske bakmenn kan utnytte situasjonen til å gå inn og kidnappe eller lure til seg barn. Det er et akutt behov for å hindre at slikt skjer, forteller Tove R. Wang.

Allerede før tyfonen rammet Filippinene var mellom 60 000 og 100 000 barn i landet utsatt for menneskehandel, ifølge UNICEF.

- Mange barn kommer bort fra foreldrene sine. Vi legger til rette for registrering av de barna som savner sine foreldre og arbeider for å gjenforene dem med sine familier, fortsetter generalsekretæren.

Framgang i hjelpearbeidet

Nødhjelpsarbeidet på Filippinene er godt i gang.  I løpet av helgen landet fly nummer to, med 100 tonn forsyninger - inkludert hjelpepakker for nyfødte barn, medisin og utstyr for å gi rent vann. Seks mobile helseklinikker med helseteam er operative. I tillegg kom et spesialistteam på 12 personer - bestående av helsepersonell, inkludert kirurger - til Cebu forrige fredag. Spesialteamet skal blant annet behandle barn med akuttskader.

Redd Barna skal i løpet av de neste tre månedene nå ut til 500 000 personer med støtte til vann, mat, husly, beskyttelse, helse, sanitær og utdanning. Nødhjelpsoperasjonene foregår ut fra baser i områdene Tacloban, Cebu og Roxas.

Les også: Rask og god respons av regjeringen