Foto: Redd Barna/Wolfgang Gressmann
Temperaturen synker i Tyrkia, samtidig som landet har mottatt den største flyktningsstrømmen fra Syria siden krigen startet.

I september ble byen Kobane nord i Syria angrepet av IS (Den islamske stat), og Tyrkia åpnet grensen for å slippe inn flyktninger fra byen. 180.000 syriske flyktninger kom over den tyrkiske grensen. De fleste kom til distriktet Suruç, som nå huser mellom 50-80.000 flyktninger. Rundt 15.000 av disse bor i flyktningleirer satt opp av tyrkiske myndigheter.

Nesten halvparten er barn 

Dette er den største flyktningestrømmen på så kort tid siden krigen i Syria startet, og hele 41 % av flyktningene er barn. Lokale myndigheter ber nå om hjelp til å ta vare på både flyktningene i flyktningleirene og de som har bosatt seg ellers i distriktet.

Internasjonale Redd Barna har lenge vært til stede for de syriske flyktningbarna i Tyrkia, og har nylig også besøkt Suruç og snakket med myndighetene der.

- De bare bekreftet inntrykket vårt av at hjelpen i dag ikke er nok til å sikre de grunnleggende behovene til flyktningene, sier nødhjelpssjef i Redd Barna Gry Ballestad.

Barna trenger varme klær

Temperaturen synker nå i Tyrkia, og vinteren nærmer seg. Redd Barna jobber derfor særlig med å skaffe vinterklær til barn og familiene deres.

- De neste ukene prioriterer vi å hjelpe barna og familiene til å forberede seg på vinteren som nå kommer, sier Gry Ballestad.

Også mangel på utdanning rammer flyktningbarna spesielt. FN anslår at bare 20 % av de syriske flyktningene sør-øst i Tyrkia går på skole. Konsekvensene er derfor spesielt alvorlig for barn og deres framtid.

- Redd Barna og andre humanitære organisasjoner gjør det vi kan for å hjelpe flyktningene, men fram til situasjonen i Syria blir bedre, vil krisen ved grensene til Syria bare bli større, sier Ballestad.