Foto: Elin Toft/SC
Vi ber regjeringen tenke seg om - vi klarer bedre enn dette, sier Janne Raanes, leder for Redd Barnas Norgesprogram.

- Når vi ser flyktningestrømmen i og ut av Syria finnes det ingen unnskyldning for Norge ikke å ta et større ansvar. Når FN ber oss å gi beskyttelse til «syke, sårbare, handikappede barn og bombeofre», er det opprørende at Norge sier nei og heller velger flyktninger på bakgrunn av hva som gavner oss selv, sier Janne Raanes, leder av Redd Barnas Norgesprogram.

Brevet er undertegnet av generalsekretærene i Redd Barna, Amnesty, Røde Kors, Kirkens Nødhjelp, Noas, Flyktninghjelpen, Norsk Folkehjelp og Unicef. De åtte organisasjonene oppfordrer regjeringen til å komme med et felles initiativ fra de ansvarlige departementer overfor KS og kommune-Norge.

- De siste dagene har vist at vurderinger av egen kapasitet til å ta imot og følge opp flyktninger med sammensatte og krevende sykdommer og skader varierer i ulike kommuner. Samtidig gir mange, både privatpersoner, fagfolk, organisasjoner og institusjoner uttrykk for et sterkt engasjement for å hjelpe hardt rammede syriske flyktninger, heter det i brevet. 

De underskrivende organisasjoner ber statsminister Erna Solberg sørge for at regjeringen møter utfordringene i kommunene med positive, koordinerte initiativ, som kan gjøre ulike kommuner best mulig i stand til å ta det felles ansvaret Norge har for å gjøre vårt for å bistå noen av de hardest rammede syriske flyktningene. 

- Regjeringen må sette seg ned med kommunene, sette barn i sentrum og finne frem til en løsning. Her har myndighetene undervurdert folkets solidaritet med flyktningene som lider. Vi ber dem tenke seg om - vi klarer bedre enn dette, sier Raanes.