Sykehuset Al Sabeen Hospital i Sana i Jemen, som er eneste sykehus med egen avdeling for gravide kvinner og barn, risikerer snart å måtte stenge dørene sine, på grunn av mangel på medisiner og drivstoff.

Samtidig hindrer daglige bombetokter livsnødvendig nødhjelp fra å komme inn i landet, forteller kommunikasjonsansvarlig Mark Kaye som jobber for Redd Barna i Yemen.

– Bombingen av sivilbefolkningen og havnen i Hodeida mål gjør at det meste av den livsnødvendige nødhjelpen ikke kommer fram til sykehuset. Tusenvis av barn risikerer å dø dersom sykehuset må stenge, sier Kaye som har besøkt det Redd Barna-støttede sykehuset.

Foto: Redd Barna / Mark Kaye
Ali (4 måneder) behandles for alvorlig underernæring på Sabeen Hospital i Sana'a.

Barn dør når sykehus stenger

Situasjonen i Jemen beskrives av Kaye, som den kanskje største humanitære katastrofen for øyeblikket, med tanke på hvor mange mennesker som trenger nødhjelp.

Leder på sykehuset, Halel Al Bahri, forteller at de mangler alt, medisiner, smertestillende, intravenøst, bedøvelse, og spesialtilpasset næring for behandling av alvorlig underernærte barn. 

– Situasjonen er kritisk. Hvis sykehuset stenger vil barn og kvinner dø, enda flere enn de som dør av bombene, sier Al Bahri.

Nødhjelpen inn i Jemen har så godt som stoppet opp etter at den viktige havnen Hodeida ble bombet for noen uker siden. Det betyr at de 21 millioner menneskene som har desperat behov for nødhjelp, og de nesten 6 millioner barna som sulter, ikke får nødvendig hjelp.

Ber Norge gjøre mer

Redd Barna er en av få hjelpeorganisasjoner i Jemen. De har opprettet 18 helseteam som blant annet jobber rundt på ulike sykehus i Jemen. I tillegg driver Redd Barna flere barnevennlige områder, der barn er trygge og kan få psykososial hjelp.

Stoppen i nødhjelpen inn i landet rammer imidlertid også Redd Barnas arbeid. Det gjør også mangel på økonomisk hjelp utenfra.

Kun cirka 1 av 5 nødhjelpskroner som trengs til Jemen har til nå blitt samlet inn. Redd Barna ber norske myndigheter øke innsatsen og finansieringen av nødhjelp til Jemen.