Foto: Redd Barna
Bare 12 år gammel ble James jaget ut i krigen mot regimet i Khartoum. Mange år senere kunne han ta igjen skolegangen han mistet gjennom Redd Barnas utdanningsprogram for tidligere barnesoldater.

James er tidligere barnesoldat i Sudans frigjøringshær (SPLA). I stedet for å sitte på skolebenken ble han rekruttert til å være med i krigen mot styrkene fra Khartoum. Angrepene fra motparten gjorde det umulig for James og andre barn i Sør-Sudan å gå på skole.

- De bombet skoler og landsbyer på måfå. Siden dette skjedde så ofte ble foreldre redde for å sende barna sine til skolen. Mine foreldre forbød meg noen ganger å dra fordi de trodde skolen kunne bli bombet. Og hvis vi dro til skolen var det ikke så mange lærere der. Krigen førte til at de dro sin vei, forteller James.

Krigen gav ham psykiske problemer

Bare 12 år gammel kjempet han harde kamper og så kamerater bli drept foran øynene hans. Han har også tatt flere liv selv.

- Jeg ble nesten gal av å se på at vennene mine ble sprengt i fillebiter av bomber, eller skutt med Kalashnikov. Vi hadde verken mat eller husly, og måtte tigge mat eller tvinge folk til å gi oss mat.

Etter flere år som barnesoldat ble han frigitt og kunne dra hjem til landsbyen sin. Men de traumatiske opplevelsene hadde gitt ham alvorlige, psykiske problemer, og han klarte ikke å komme seg tilbake til skolen før det hadde gått mange år. Gjennom et skoleprogram i regi av Redd Barna kunne han 22 år gammel endelig ta igjen noe av den tapte skolegangen.

- Jeg er ikke sint for at jeg ikke fikk utdanning tidligere, men jeg er veldig glad for at det er fred nå og at vi kan lære uten å være redde. Stadig flere lærere kommer hit, og måten de underviser på har også blitt bedre og lettere å forstå. Jeg vet at Redd Barna hjelper oss slik at vi får en bedre utdanning, bedre lærere, skolemateriell og mat. Det styrker virkelig håpet for en bedre framtid, forteller den tidligere barnesoldaten.

Endelig tilbake på skolebenken

Foto: UNESCO/B. Desrus
Elevene ved Supiri Secondary School i Juba, Sør-Sudan har en pause fra undervisningen. Mange barn gikk glipp av skolegang under krigen mellom nord og sør. Redd Barna bidrar til å gi dem et skoletilbud.

James er en av mange som ble fratatt retten til utdanning som barn. Redd Barna jobber for å sikre at alle barn som rammes av krig får en god grunnskole i et trygt og beskyttet miljø. I Sør-Sudan er utdanningen et tilbud til barn fra fem til 18 år – særlig jenter, ungdom og tidligere barnesoldater som har gått glipp av grunnleggende skolegang.

- Når jeg er ferdig med utdanningen vil jeg lære opp andre i militæret som aldri har fått noen utdanning. Jeg ønsker å bli en leder og forsvare landet og finne nye løsninger på problemene vi har her. Jeg vil at vi skal bygge skoler og helsestasjoner, og utdanne flere lærer og helsearbeidere. Da får vi et sterkere samfunn og kan skape et helt nytt Sudan, sier James.

Redd Barna har jobbet i Sør-Sudan siden 1993. Utdanningsprogrammet for tidligere barnesoldater har blitt utvidet til å gjelde også andre grupper sårbare barn.