Foto: Redd Barna/Catharina Bu
Godt vær og god stemning på Press sin sommerleir på Strandheim. F.v.: Ole Mikael Kjepso, Herman Breda Enkerud, Andrea Sjøvoll og Leif-Erik Sørensen.

Fra scenen har nettopp utviklingspolitisk rådgiver i Redd Barna, Irene Dotterud, stilt spørsmålet: Hva vil dere at FNs nye globale mål for utvikling skal adressere? De ulike svarene fra de mange ungdommene, viser hvor utfordrende det kan bli for alle verdens land å enes om et lite antall mål. 

Redd Barna, både i Norge og internasjonalt, har de siste årene jobbet tett med «post-2015», prosessen som ble startet av FN for å få på plass nye globale utviklingsmål etter at Tusenårsmålene går mot slutten i 2015. Det sies at Tusenårsmålene ble skrevet ned på en serviett av daværende generalsekretær Kofi Annan. I arbeidet med å lage nye mål ha FN lagt opp til en mye mer inkluderende prosess hvor alle, både stater, organisasjoner og sivilbefolkninger kan gi innspill. 

- Dette gjør det utfordrende å bli enige, men er en positiv utvikling som vil bidra til sterkere nasjonalt eierskap og bredere oppslutning rundt målene, sier Dotterud. Dagens tusenårsmål har bidratt til fremskritt på mange områder, for eksempel innen utdanning og barnedødelighet, men de har også en rekke svakheter. Det vil være viktig å lære av de eksisterende tusenårsmålene når nye mål skal på plass. 

- Redd Barna jobber derfor for at de nye målene, må gjelde alle barn, uansett hvem de er og hvor de bor, og de må adressere den økende ulikheten vi ser i verden i dag, avslutter Dotterud før tilhørerne tar en velfortjent pause i sola. 

Press - Redd Barnas ungdomsorganisasjon

Foto: Press
Fra Melodi Grand Press på kvelden.

Press arrangerte i år sommerleir for i alt 70 ungdommer, og i seks dager til ende har de unge barnerettsaktivistene diskutert tema som menneskehandel og klimapolitikk. Leder av Press, Andrea Sjøvoll forteller om en svært lærerik og engasjerende uke: - I tillegg til inspirerende foredrag har vi diskutert hvordan best drive med lokalt påvirkningsarbeid, og har allerede begynt planleggingen fram mot neste års lokalvalg, forteller hun. 

Ungdommer fra hele landet har deltatt på leiren. I tillegg til faglig og politisk påfyll, har bading, underholdning, lek og aktiviteter på programmet. Siste kvelden var det duket for det som i følge Sjøvoll pleier å bli ukas høydepunkt: - Da skal vi ha Melodi Grand Press! Det kommer til å bli så gøy, smiler hun. 

Vil du vite mer om Press? Besøk www.press.no for å finne mer informasjon om hva slags aktiviteter og seminarer du kan delta på, og hvordan du kan bli medlem.