Foto: Redd Barna/ Jiro Mochizuki
- Mitt kall i livet er å løpe, det er det jeg er født til å gjøre. Jeg løper for ”Alle som en”- kampanjen til Redd Barna, for å sørge for at alle mødre og barn i Etiopia og ellers i Afrika overlever og for et godt liv, sier maratonløper Haile Gebrselassie.

Tidligere maratonverdensrekordholder Haile Gebrselassie støtter kampanjen for flere helsearbeidere;

- Mitt kall i livet er å løpe, det er det jeg er født til å gjøre. Jeg løper for ”Alle som en”- kampanjen til Redd Barna, for å sørge for at alle mødre og barn i Etiopia og ellers i Afrika overlever og for et godt liv, sier Gebrselassie.

I Etiopia, der Gebrselassie kommer fra, føder over 90 prosent av alle kvinner hjemme uten kyndig fødehjelp. Gebrselassie har opplevd hva det vil si å ikke ha en helsearbeider innen rekkevidde når det trengs.

- Jeg mistet moren min i barsel da jeg var veldig ung. I min hjemby Asella dør det fremdeles mange barn av sykdommer som vi enkelt kan forebygge og behandle. Det er utrolig viktig at mødre og barn har tilgang til en kyndig helsearbeider og riktige medisiner, sier Gebrselassie

Stavangerelever skal løpe

I Norge skal 30 åttende klassinger fra Ullandhaug skole i Stavanger med. Hver elev vil løpe 200 meter syv ganger.  Kjartan Salvesen, idolvinner fra 2007, nå prosjektleder i Viking skal åpne ved å løpe første etappe på 195 m. Til sammen vil de 30 elevene og Salvesen løpe 42 195 m. Tiden de må slå er: 2 timer, 3 minutter og 38 sekunder.

- Jeg er utrolig takknemlig for å kunne bidra til engasjement blant barn og unge. Et skikkelig helsetilbud for alle barn, også de som er handikappede, fattige og eller som på en annen måte står utenfor samfunnet, dette viktige temaet som jeg mener det er det verdt å løpe for.  De unge er fremtiden, og de fortjener det beste, sier en engasjert Kjartan Salvesen.

Foto: Redd Barna/ Kjartan Salvesen
Jeg er utrolig takknemlig for å kunne bidra til engasjement blant barn og unge. Et skikkelig helsetilbud for alle barn, også de som er handikappede, fattige og eller som på en annen måte står utenfor samfunnet, dette viktige temaet som jeg mener det er det verdt å løpe for. De unge er fremtiden, og de fortjener det beste, sier en engasjert Kjartan Salvesen.

Mangler 3,5 millioner helsearbeidere

- Verden mangler mer enn 3,5 millioner helsearbeidere. Mens barn i Norge ser en helsesøster eller sykepleier mer enn 10 ganger de første leveårene, står 350 millioner barn uten et eneste tilbud. Barn i fattige land dør av sykdommer som lungebetennelse og diaré, som følge av at de ikke har en helsearbeider i nærheten. Dette er helt uakseptabelt, sier generalsekretær i Redd Barna Tove R. Wang.

- Barna som løper i dag, løper for å bevise at man kan slå rekorder og nå mål når man samarbeider. Greier barna dette sammen, bør også politikere se at man kan nå store mål, som å sikre gode helsetjenester til alle verdens kvinner og barn. Nå må politikerne ta stafettpinnen og løpe sammen i årene fremover,  avslutter Tove Wang.  

Redd Barna har i samarbeid med Norsk Sykepleierforbund, Den norske jordmorforening, CARE, Kirkens Nødhjelp, Den norske legeforening, Yngre legers forening og Press – Redd Barna Ungdom bedt om én ekstra bistandsmilliard til helse. Dette får å sikre et rettferdig helsetilbud for alle – også for de fattigste og mest marginaliserte barna. Ved å satse på helsearbeideren kan barns rettigheter oppfylles og millioner av barn kan reddes.

For mer informasjon: www.reddbarna.no/allesomen