I første halvår 2013 forsvant 59 enslige mindreårige asylsøkere fra norske mottak. Minst 85 barn forsvant fra norske asylmottak bare i fjor. Selv om tallet på enslige asylsøkere har gått ned, forsvinner det flere nå enn før. Og det er uvisst hvor barna blir av. Teoriene om hva som har skjedd med dem er mange, men ingen vet sikkert. Hvorfor er dette historier vi ikke prater om og som vi sjelden leser om i media? Og hva er historien til barna som forsvinner?

Katia Wagner er en svensk frilansjournalist, forfatter og foreleser. I mai 2013 ga hun ut boken «De förlorade barnen», sammen med sin tidligere journalistkollega i Sydsvenskan, Jens Mikkelsen. I boken skriver de om alle de enslige mindreårige asylsøkerne som forsvinner i Sverige uten at noen leter etter dem.

Barnas egne historie

Wagner og Mikkelsen forsøker å oppspore noen av de nær 800 mindreårige som har forsvunnet fra svenske «transitboenden». I boken forteller barna sin egen historie. Kardo forsørger seg som prostituert, Mohammed lever på gaten i London og Amir lever i skjul. Noen spor fører dem også til Norge: 16 år gamle Ghazi finner de på et gatehjørne i Oslo hvor han står og selger narkotika for eldre og tøffere oppdragsgivere.

Problematikken er høyst aktuell, og en viktig del av Redd Barnas arbeid. PRESS, Redd Barnas ungdomsorganisasjon, ga tidligere i år ut rapporten «Savnet»,  om hvem som har ansvar for barna som forsvinner fra mottak. I 2012 ga Redd Barna også ut rapporten «Handel med barn – er det mitt ansvar?»,  som blant annet viste at det er for lett for bakmenn å utnytte barn i menneskehandel i Norge.

Redd Barna inviterer til kunnskapsformidling om enslige mindreårige asylsøkere som forsvinner. Kom og hør på Katia Wagner fortelle fra sitt arbeid med boken «De förlorade barnen».

Du kan lese mer om Katia Wagner og boken her: http://www.katiawagner.se/

Program:

08:30-08:45: Frokost og kaffe

08:45-08:55: Åpning v/leder for Redd Barnas Norgesprogram Janne Olise Raanes

08:55-10:00: Katia Wagner forteller fra sin bok «De förlorade barnen»

10:00-10:25: Spørsmål og diskusjon

10:25-10:30: Avsluttende kommentar ved Redd Barna

Meld deg på her!