Foto: Redd Barna/Rebecca Jafari
– Vi må tenke mer på barns beste og lytte mer til barn i en krisesituasjon, sa Redd Barnas generalsekretær Tove R. Wang.

– EU er en slags vennegjeng av land. Og venner slåss ikke, sa Januusa.

– Det er fantastisk at land som kriget i flere hundre år nå jobber sammen i stedet, sa Leon.

– Derfor har EU fått Nobels fredspris, sa Januusa.

Sammen med Stine og Davin sto 12-åringene på scenen som programledere under Redd Barnas fredsprisfest på Nobels fredssenter tidligere i dag. I salen satt 260 sjuendeklassinger fra Vålerenga, Kampen, Mogrenda og Ski skole. De var der for å hedre de tre fredsprismottakerne fra EU, Martin Schulz, Herman van Rompuy og José Manuel Barroso.

EU-representantene svarte barna

– Prispengene skal gå til barn som bor på steder rammet av krig og konflikt, de barna som har det aller vanskeligst, lovet van Rompuy som svar på spørsmål om hvordan EU skal bruke pengene som følger med prisen.

Foto: Redd Barna/Rebecca Jafari
Kronprinsesse Mette-Marit og prinsesse Ingrid Alexandra var hedersgjester mens de tre som mottok Nobels fredspris på vegne av EU, Martin Schulz, Herman van Rompuy og José Manuel Barroso, svarte på spørsmål fra barna under Redd Barnas fredsprisfest.

Marion fra Mogreina skole i Ullensaker kommune vant Aftenposten Junior og Redd Barnas konkurranse om å få stille spørsmål til fredsprisvinnerne.

– Hvordan kan EU forhindre fremtidige kriger i Europa, spurte hun fra scenen.

– EU består nå av 27, og veldig snart 28, land. Når vi handler sammen kan vi gjøre mye for å unngå krig. Tidligere fiender er nå venner. Vi har forent dem ikke bare om fred, men også om frihet og demokrati, svarte José Manuel Barroso.

Foto: Redd Barna/Rebecca Jafari
– Når vi handler sammen kan vi gjøre mye for å unngå krig. Tidligere fiender er nå venner. Vi har forent dem ikke bare om fred, men også om frihet og demokrati, sa José Manuel Barroso på vegne av EU.

– Lytt mer til barna

Redd Barnas generalsekretær Tove R. Wang svarte også på spørsmål fra barna i løpet av Fredsprisfesten.

– Vi må tenke mer på barns beste og lytte mer til barn i en krisesituasjon. Jeg har jobbet for Redd Barna i 30 år og det beste for meg er når jeg ser at barn har det bra selv om det er vanskelig rundt dem, sa Wang.

Barna styrte showet

Tradisjonen tro er det barn selv som planlegger og gjennomfører hele Fredsprisfesten. Årets festkomité består av tolv elever fra Kampen og Vålerenga skole, som selv har valgt artistene og satt sammen hele programmet for den timelange festforestillingen. Og under selve arrangementet kjørte de lyd og lys, var konferansierer og kontaktpersoner for pressen.

Admiral P, Sisi, Frida Amundsen, Nico D, Vikki fra MGP junior og Carl fra Norske talenter underholdt under Fredsprisfesten. Og Oslos ordfører Fabian Stang og kronprinsesse Mette-Marit og prinsesse Ingrid Alexandra var også til stede og kastet glans over arrangementet.

Foto: Redd Barna/Rebecca Jafari
Mottoet for årets Redd Barnas fredsprisfest var "Venner slåss ikke".