Redd Barna oppfordrer voksne til å snakke med barn om det de får med seg på nyhetene.

Både saken med nordmannen som er arrestert for seksuelle overgrep mot barn i Gambia, og nyhetene om at 150 nordmenn er mistenkt for å være overgrepsturister, samt rettssaken som starter mot tre menn og to kvinner i Alvdal til uka, har skapt store overskrifter om overgrep mot barn.

Nyhetssakene som handler om seksuelle overgrep mot barn kan gjøre mange barn usikre på hva dette egentlig handler om. Barn blir engstelige, og har mange spørsmål de kanskje ikke tør å stille de voksne.

Barn har aldri skyld

- Det er viktig å snakke med barn om saker som er oppe i nyhetene, som du vet de har fått med seg. Si til barnet at det er lov å spørre om det barnet lurer på, sier Zoë Øiestad, fagrådgiver i Redd Barna.

Barn trenger saklig og forståelig informasjon.

- Man behøver ikke overlesse barnet med detaljer. Det mest sentrale å få frem er at barn aldri har skyld i overgrepssaker. Ansvaret ligger alltid hos overgriperen, sier Øiestad.

Redd Barna vil oppfordre lærere til å snakke med barna, og spesielt formidle at barn som har vært utsatt for overgrep kan snakke med en voksen de stoler på. Eventuelt kan de ringe alarmtelefonen for barn og unge, på nummer 116 111.

- Voksne kan også benytte anledningen til å snakke med barn om at ikke alle voksne har gode hensikter. Det er lov å si nei til noe en voksen foreslår, og så si fra til en annen voksen om det, sier Øiestad.

Foto: Redd Barna
Zoë Øiestad oppfordrer alle til å meld fra, dersom de er bekymret for et barn, enten i Norge eller i utlandet.

Meld fra

I lys av nyhetene om overgrepsturisme, har Redd Barna denne uken også gått ut og sagt fra at turister på reise bør melde fra hvis de ser andre reisende oppføre seg på en bekymringsverdig måte.

- Folk må ikke være naive når de er ute og reiser, de må se at folk har dårlige hensikter. Om en nordmann eller andre turister omgir seg med barn, og deler ut penger og gaver, bør de melde fra. Tvilen bør alltid komme barna til gode, sier Øiestad.

Også i Norge oppfordrer Redd Barna folk til å melde fra til politi eller barnevern, dersom de er bekymret for et barn.

- Å begå seksuelle overgrep mot barn er ”den perfekte forbrytelse”. Det er små sjanser for å bli tatt, dette gjelder i Norge så vel som i utlandet, sier Øiestad.