På tross av det politiske forliket i Elfenbenskysten fortsetter flyktninger å krysse grensa over til Liberia. I løpet av bare seks dager, fra 13.–19. april, ble det registrert 10 000 nye flyktninger i Liberia, og det er totalt 157 000 mennesker som har flyktet til nå.

Den store mengden flyktninger har ført til en alvorlig matmangel på grensen til Liberia, et område som allerede før krisen var et av de fattigste i verden. Redd Barna er bekymret for at situasjonen kan føre til at barn vil bli presset til å hjelpe familien med å tjene penger, og utsettes for fare.

– I en situasjon som denne, hvor flyktninger har måttet forlate sine hjem uten penger eller mat og kommet til et område som mangler alt, så kan foreldrene forvente at barna hjelper sine familier med å klare seg. Hvis tenåringsjenter, særlig de som har kommet hit alene, ikke får nødvendig hjelp er det en fare for at prostitusjon blir deres eneste måte å tjene penger på. Små barn kan også bli sendt ut for å skaffe mat, og dermed være utsatt for fare, sier nødhjelpsleder Rae McGrath.

Sårbare barn uten slektninger

Foto: Mike Sunderland/Save the Children
Bernard Bouyou og barna måtte flykte over grensa til Liberia. Hjemme i Elfenbenskysten pleide de å ha nok mat, men nå fortviler Bernard over å aldri vite om de vil få tak i noe å spise.

Redd Barna er særlig bekymret for barn som har kommet bort fra foreldrene sine da de måtte flykte, og som har kommet til grensa alene. Uten den nødvendige omsorgen kan disse barna bli et lett bytte for utnytting.

Redd Barnas ansatte har, blant mange andre, hjulpet en 14 år gammel jente som kom bort fra familien sin under flukten fra Elfenbenskysten. Hun ønsker ikke å bruke navnet sitt, men forteller at hun ikke kjente noen i Liberia, men fikk bo hos en familie i grenseområdene. Der ble hun tvunget til å jobbe lange vakter i en restaurant.

Jenta ble først flyttet til en fosterfamilie i byen, før hun senere ble gjenforent med bestemoren sin. Av de 157 000 flyktningene i Liberia er bare 2700 av dem i en flyktningleir i Nimba fylke. Resten er spredt ut over et stort område langs grensa, enten i midlertidige transittsentre eller liberiske familier i stadig mer overfylte landsbyer.

Overfylte landsbyer

Foto: Mike Sunderland/Save the Children
I tillegg til tre barn og ett barnebarn måtte Bernard ta seg av fem andre barn. - Jeg kunne jo ikke forlate mine slektningers barn i skogen, sier Bernard.

Landsbyen Janzon i Grand Gedeh fylke har økt fra 3500 innbyggere til hele 21000 siden strømmen av mennesker begynte å komme over grensa. Bernard Bouyou bor i byen sammen med sine tre barn og ett barnebarn. Han forteller at livet er fryktelig vanskelig for barna.

– Vanligvis pleide jeg å kjøpe en kake verdt 100 francs til frokost, eller bananer, slik at barna fikk mat før de dro på skolen. Her våkner vi opp om morgenen og jeg aner ikke hva vi skal spise, sier Bernard.

Redd Barna jobber med å finne barn som er alene og plassere dem hos fosterfamilier i leirene og vertskap i landsbyene. Vi har også startet midlertidige skoler for flyktingbarna, og barnevennlige områder hvor barn kan leke i trygge omgivelser mens de passes på av voksne. Dette er viktig fordi det hjelper barna med å takle opplevelsene de har vært gjennom,  samtidig som foreldrene kan arbeide og tjene penger til familien.

Trenger flere ressurser

Noen av landsbyene som tar imot flyktninger ligger i vanskelig tilgjengelige områder, og det er mange logistiske og økonomiske utfordringer knyttet til arbeidet med å finne og hjelpe alle barn som trenger støtte.

– Nå som regntiden er like rundt hjørnet må vi være sikre på at vi har nok folk, ressurser og fasiliteter på plass, slik at vi kan finne og støtte så mange utsatte barn som mulig. Dette er en enorm oppgave når vi har et så stort område å dekke, samtidig som vi så langt ikke har de ressursene vi trenger, sier nødhjelpssjef Rae McGrath.

Foto: Mike Sunderland/Save the Children
Redd Barna har et særlig fokus på barn som er alene uten foreldre. De er utsatt for å bli tvunget ut i hardt arbeid eller prostitusjon. Her er barn samlet på et barnevennlig område Redd Barna har opprettet, hvor barna kan leke i trygge omgivelser mens foreldrene skaffer mat.