Sult er nå i ferd med å bli et stort problem for syriske barn og familier. Fire millioner mennesker i Syria, over halvparten barn, har behov for øyeblikkelig hjelp i form av mat, vann og medisiner, viser

"WAF.Presentation.Web.WAFTagEDoc" does not implement interface WAFTagProvider.
.

«

"WAF.Presentation.Web.WAFTagEDoc" does not implement interface WAFTagProvider.
» lanseres samme dag som konflikten i Syria skal opp i FNs generalforsamling. Mangel på mat og vann gjør at mange barn blir alvorlig underernærte eller feilernærte, viser rapporten.

I flere av de konfliktberørte områdene har over 40 prosent av familiene ikke tilstrekkelig mat.

«Laila er ett år gammel, men hun likner ikke på andre barn som ble født samtidig. Bena hennes er så tynne. Hun lider fremdeles på grunn av det vi opplevde i Syria. Jeg frykter at hun vil få permanente skader», sier mor til ett år gamle Laila som intervjues i rapporten.

Sulter i skjul

Foto: Redd Barna / Hedinn Halldorsson
Noor (22) er bekymret for at den yngste sønnen hennes lider av mangelsykdommer p.g.a. underernæring etter flukten fra Syria.

Mange av foreldrene som har blitt intervjuet i rapporten «Hunger in a war zone» forteller at de har måttet vært vitne til at deres egne barn har sultet, mens de har oppholdt seg i skjul.

Mange steder har familier levd helt isolert, uten at noe forsyning slipper inn, og uten at de selv kunne slippe ut. Å bevege seg utendørs for å skaffe mat, kunne i mange tilfeller medfører livsfare.

“I løpet av de fire dagene vi var i skjul spiste sønnen min bare et halvt stykke brød og drakk to glass vann. Så gikk vi tom for alt.”, forteller en mor. Andre forteller om å ha vært på flukt i opp til tre dager uten mat, før de nådde grensen til Irak.

Nektes nødhjelp

Det er resultatet av to og et halvt års brutal krig man nå ser konsekvensen av. Store deler av avlingene i de områdene som tidligere har forsynt landet med mat helt ødelagt. Halvparten av alle bakerier er ødelagt, og prisene på brød har steget fra 15 til 500 syriske pund. Det gjør at mange familier ikke har råd til mat. Over 20 prosent av alle familier er helt uten mat hjemme i mer enn én uke per måned, ifølge rapporten.

Redd Barna arbeider med å behandle underernærte og feilernærte barn på helseklinikker flere av sine som har kommet ut av Syria. Over 70 000 mennesker får hver dag brød fra Redd Barna i Za’atari.

Inne i mange av de konfliktrammede områdene i Syria lider imidlertid mange barn av sult, uten at hjelpeorganisasjonene har tilgang til dem.

Redd Barna ber nå verdens ledere som deltar på FNs generalforsamling i New York om å jobbe for at sivilbefolkningen som trenger nødhjelp inne i Syria skal få det.

– Humanitære organisasjoner som Redd Barna må umiddelbart få fri tilgang til hele Syria for å kunne gi livsnødvendig nødhjelp til alle som trenger det, avslutter generalsekretær i Redd Barna Tove R. Wang.

Redd Barna bruker nå midler fra Redd Barnas katastrofefond til nødhjelpsarbeidet i Syria. Bidra til katastrofefondet her.