Foto: Redd Barna/Kristin Sommerseth
Barna var spente før fredsprisvinnerne ble annonsert. De var samlet for å følge tv-sendingen direkte på Nobels Fredssenter.

På forhånd sa de 12 sjuendeklassingene fra Sagene og Lindeberg skole at de håpet Malala skulle vinne fredsprisen. På Nobels Fredssenter i Oslo var barna samlet for å følge Nobel-annonseringen direkte på tv. Stemningen var spent før vinneren ble annonsert. Og da lederen i Nobelkomiteen, Thorbjørn Jagland, sa Malalas navn, brøt barna ut i et spontant jubelrop.
- Alle begynte å hoppe opp og juble «Malala, Malala». Det var veldig gøy å få vite hvem som vant, sier Richard Georgemanisegra fra Lindeberg skole.
- Alle ville at hun skulle vinne, så da var det utrolig bra at hun fikk prisen, sier Julie Grønningsæter fra Sagene skole.

Blir inspirert

Rett etter at de hadde skålt i champagnebrus for vinnerne, satte barna i gang med å finne ut mer om årets fredsprisvinnere. De visste ganske mye om Malala Yousafzai, men syntes det var spennende å lære mer om Kailash Satyarthi og hans arbeid for barns rettigheter.
- Det er en delt pris fordi Kailash har jobbet for indiske barn, at de ikke skal bli tvunget til å jobbe mens de er små, men i stedet få en bra utdanning. Så Malala og Kailash har mye til felles. Jeg synes det er fint at prisen ble delt mellom dem, sier Richard.
- Det er bra at begge to vant, fordi Kailash har gjort en veldig bra jobb for barn i India, og reddet mange fra barnearbeid, slik at de kan gå på skole, sier Julie.

Foto: Redd Barna/Kristin Sommerseth
På Nobels Fredssenter er Malala allerede en del av utstillingen om demokrati og sosiale medier. Barna kunne en del om Malala Yousafzai fra før, og synes det var interessant å lære mer om barnerettighetsforkjemperen Kailash Satyarthi.

Barna synes det er spesielt flott at Nobels fredspris i år går til en jente som fortsatt er et barn, 17-årige Malala er den yngste fredsprisvinneren noensinne.
- Malala er en modig jente, det var utrolig sterkt at hun ville ofre livet sitt fordi hun ville gjøre så masse for barns rettigheter, sier Jil Sira fra Sagene skole.
- Vi blir jo inspirert av henne fordi hun har gjort så masse fint, og da vil vi også gjøre det. Hvis flere og flere gjør som Malala, så blir det en bedre verden, sier Jaleela Jewili Ibrahim fra Lindeberg skole.

Barn er fremtiden

Barna i Redd Barnas festkomité ser nå frem mot å planlegge og arrangere en stor barnefest for vinnerne 10.desember, rett før de skal motta fredsprisen. De mener det er viktig at det er barn som lager festen.
- Det er en grunn til at det er barn som gjør dette. Det er viktig at barn prater til barn. Hvis barn ikke bryr seg om sine rettigheter nå, så vil de ikke jobbe for barns rettigheter når de er voksne heller, sier Jaleela.

Foto: Redd Barna/Kristin Sommerseth
Barna i festkomiteen er nå i gang med planleggingen av Redd Barnas fredsprisfest. De mener det er viktig at det er barn som lager festen, slik at de kan engasjere andre barn - og få de voksne til å høre på hva barn mener om fred.

- Vi gjør dette fordi voksne skal høre på hva vi mener om fred, sier Moland P. Tesfaldet fra Lindeberg skole.
- Hvis barn hadde bestemt over voksne, så hadde det ikke vært krig, sier Elias S. Mæhlum fra Sagene skole.
- Vi vil ha flere barn på skole. Det betyr mindre krig, og færre barn i arbeid. Vi er fremtiden, sier Jaleela.

10.desember kommer barna til å få møte Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi, og stille dem spørsmål. Det er 18. året på rad at Redd Barna arrangerer en fredsprisfest. Redd Barna har laget en egen side for fredsprisfesten, hvor barn i Norge allerede nå kan sende inn spørsmål til vinnerne. Her er det også ferdige undervisningsopplegg som lærere kan bruke i tiden frem til festen. Og for de som har noen barn fra 5.-7.klasse som har lyst til å komme på Redd Barnas fredsprisfest 10.desember, så kan dere sende mail til fredsprisfesten@reddbarna.no.
- Det blir veldig gøy og spennende å møte vinnerne. Det er flott å få møte noen som er så modige og tøffe. Jeg vil spørre om de kommer til å fortsette å jobbe så hardt for fred, sier Julie.

Supernytt møtte barna før og etter fredsprisvinnerne ble offentliggjort, se reportasjen her.