Foto: Redd Barna/Andrew Wander
Ett år gamle Mino var jevnlig på sykehus allerede før katastrofen inntraff. Moren er bekymret for at hun ikke får sterilisert Minos tåteflaske. Dårlig renhold kan gjøre henne syk.

– Vi vet ikke når vi kan forlate dette stedet, eller hvor vi skal dra. Alt er forandret, sier Michiko Takahashi.

Sammen med sin ett år gamle datter, Mino, har hun søkt tilflukt i ett av de mange evakueringssentrene nordøst i Japan. Michiko er bekymret over at hun ikke har fått noe til å sterilisere datterens tåteflaske med, og selv har hun ikke fått vasket hendene sine på flere dager.

– Jeg er veldig bekymret for datteren min, særlig fordi hun ikke har så god helse i utgangspunktet, forteller Michiko. – Allerede før katastrofen pleide hun å være på sykehus for behandling to ganger i måneden, men nå aner jeg ikke når vi får dra dit med henne igjen.

Evakueringssentre i minst to måneder til

Redd Barna har snakket med de som er ansvarlige for myndighetenes nødhjelpsarbeid, og de opplyser om at de regner med at evakueringssentrene vil opprettholdes i minst to måneder til.

En halv million mennesker, blant dem 100 000 barn, ble hjemløse da gigantiske bølger slo inn over kysten nordøst i Japan etter at landet ble rammet av et kraftig jordskjelv. Dette har blitt beskrevet som den mest alvorlige katastrofen i landets historie, og myndighetene satte raskt i gang hjelpearbeidet.

Bare elleve dager etter tsunamien har nesten alle som mistet sine hjem blitt registrert i evakueringssentre. Her får de mat, vann og andre livsnødvendige varer. Men mange av bygningene er ikke laget for å bo i, og noen av de som bor på slike steder sier de ikke har kunnet vaske seg skikkelig på flere dager.

Bruker skoler som boliger 

Foto: Redd Barna/Andrew Wander
- Mino er veldig sjenert, og det er forvirrende for henne å ha så mange mennesker rundt seg hele tiden, sier Michiko. Hun vet ikke hvor lenge hun de blir nødt til å bo på evakueringssenteret, eller hvor de skal dra.

– Tsunamien har visket ut hele byer fra kartet, og de som bodde i disse byene har ingen steder å gjøre av seg. Japanske myndigheter har gjort en god jobb i å sørge for at de som er rammet får livreddende hjelp. Men evakueringssentrene er ikke skapt for å huse så mange mennesker, sier Steve McDonald, som leder Redd Barnas nødhjelpsoperasjon i Japan.

Sentrene består stort sett av offentlige bygninger, slik som skoler, og ligger i utkanten av byene som ble rammet. Hundrevis av mennesker oppholder seg i hver bygning, og må takle de vanskelige boforholdene. Mange småbarnsforeldre har ikke hatt mulighet til å vaske eller sterilisere tåteflasker til de minste barna siden tsunamien den 11. mars. Det kan Michiko Takahashi bekrefte. Tilværelsen på evakueringssenteret er vanskelig for henne og barnet.

– De første ni dagene fikk vi overhodet ingen hygieneartikler. Da jeg omsider fikk noe var det bare tre våtservietter til babyen og to bokser melk. Jeg har prøvd å dra inn til byen for å få tak i varene vi trenger, men det er ingenting i butikkene, sier Takahashi.

Bygger midlertidige boliger

Foto: Redd Barna
- Evakueringssentrene er ikke skapt for å huse så mange folk. De har ikke mulighet til å vaske seg og forebygge sykdommer, forteller Steve McDonald, som leder Redd Barnas hjelpearbeid i Japan.

Japanske myndigheter skal sette i gang enorme byggeprosjekter for å lage midlertidige hus. Dette arbeidet vil imidlertid ta flere måneder, og inntil husene står ferdige må folk fortsette å bo på sentrene.

– Evakueringssentrene har uten tvil bidratt til å redde liv. Men dersom folk blir nødt til å bo her i månedsvis må sentrene bli tilpasset til folks behov, sier McDonald.

Redd Barnas team har besøkt et evakueringssenter hvor influensaliknende symptomer allerede var i ferd med å spre seg blant de som bodde der. God hygiene er avgjørende for å forhindre ytterligere smitte, særlig for barna som er mer sårbare under de vanskelige forholdene på sentrene.

– Vi vet at muligheten til å vaske seg er svært viktig for å ivareta barns helse, sier McDonald.