Foto: Redd Barna/Susan Warner
Barna lærer blant annet hvor viktig det er med god håndhygiene.

– Vi vet at barn og unge har en utrolig evne til å påvirke sine familier og sitt lokalmiljø. Ved å gi barn nødvendig kunnskap og informasjon kan de ha en aktiv rolle i forebyggingen av kolera ved å dele den livreddende informasjonen med familie og venner, sier Gary Shaye, Redd Barnas landdirektør i Haiti.

Organisasjonen lærer barn blant annet hva de kan gjøre for å hindre spredning av kolera og hvordan de kan gjenkjenne symptomer på sykdommen umiddelbart. Ved å samarbeide med alle sine partnerskoler i Port-au-Prince, Leogane, Maissade, og Jacmel og andre nærliggende områder sikrer organisasjonen at flest mulig får informasjonen.

WHO/PAHO har kunngjort at de frykter at opptil 400 000 kan bli smittet.

– At 400 000 smittes er det verst tenkelige utfallet. Men ved å arbeide med barn har vi mulighet til å skape en annen virkelighet. Barn kan være viktige budbringere for å forhindre spredning av kolera, som er en dødelig sykdom, men som enkelt kan forebygges og behandles, sier Shaye.

Foto: Redd Barna
Elleve år gamle Wawins (t.h) var oppmerksom på informasjonen han fikk på skolen og på radio om kolera. Det kan ha reddet livet hans.

Informasjon redder liv

Elleve år gamle Wawins var den første pasienten Redd Barnas legepersonale behandlet. Han hadde vært oppmerksom på informasjonen han fikk på skolen og på radio om forebyggende tiltak og sykdomstegn. Da han begynte å få magesmerter reagerte han raskt.

– På skolen lærte vi at med en gang vi følte oss dårlig måtte vi oppsøke lege, forteller Wawins.

At han tok symptomene alvorlig kan ha reddet livet hans. Etter tre dager på Redd Barnas behandlingssenter fikk han reise hjem til familien sin, helt frisk.

Barn er budbringere

Barn har en sterk evne til å huske viktige meldinger og å fortelle dem videre til sin familie og andre bekjente.

– Folk må vaske hendene ofte, ikke bare etter toalettbesøk, men også når de kommer hjem etter å ha vært ute, forteller Wawins. Også må de oppsøke lege med en gang hvis de blir syke.

Over 90 000 fryktes smittet av kolera og over 2000 er omkommet. Siden utbruddet har Redd Barna respondert ved å sette opp behandlingsenheter i sårbare områder, samt satt i gang aktiviteter som kan hindre at sykdommen sprer seg. Redd Barna har i dag tre behandlingssentre i landet, målet er å få 16 totalt. På sentrene er spesialtrente medisinske eksperter på jobb 24 timer i døgnet.

Organisasjonen har styrket flere av sine nødhjelpstiltak, som  hygieneaktiviteter, bygget flere latriner og fortsetter arbeidet med å levere ut rent drikkevann til befolkningen.