Foto: Redd Barna/Kristin Sommerseth
Her er festkomitéen på ordførerens kontor: F.v. første rekke: Fanny Fjeld Jarl, Yosef Mahnin, Iselin Navarsete, Dana Cej, Ceren Yurumez, Yasin Boulafki og Shaila Monica Estrellado. F.v. bakre rekke: Leah Gauperaa Tvedt, Nofil Azar, Øystein Graasvoll, ordfører Marianne Borgen og Arthemis Manzoori.
Foto: Redd Barna
Bienvenida (14) har hatt en barndom som har vært preget av borgerkrigen i Colombia. Hun merker at det begynner å bli bedre i hjemlandet, og har håp om at det nå blir varig fred.

På lørdag 10. desember kl.11.00 er det klart for Redd Barnas årlige fredsprisfest, for 20. året på rad. Fredsprisfesten er en fest laget av og for barn. Barna får møte fredsprisvinneren, feire fredsprisen og intervjue vinneren på scenen. Det blir et personlig møte mellom barn og Colombias president inne på Nobels Fredssenter.

Fra Colombia til Norge

Festkomiteen består av 11 sjuendeklassinger fra Lindeberg og Ruseløkka skole. Barna har jobbet for å bli kjent med Colombias historie, og det at det har vært krig i landet i over 50 år. Barna heier på president Santos, og håper at barn i Colombia nå endelig skal få oppleve fred. Til sammen vil 200 skolebarn få være med på å festen for fredsprisvinneren.

Barna i festkomiteen har ønsket at barn fra Colombia skal få komme til Oslo og feire fredsprisfesten sammen med dem. I samarbeid med Redd Barnas kontor i Colombia blir dette nå mulig: to colombianske barn som har opplevd krigen kommer til Oslo og blir med på festen.

De to er Juan David Cano Lopera og Bienvenida Preciado, begge er 14 år. De har begge mistet noen av sine kjære i borgerkrigen, og livet deres til nå har vært preget av volden og konfliktene som har herjet i hjemlandet. Nå er de glade for at de stridende parter har kommet frem til en ny fredsavtale, og for at president Santos og Colombia har fått årets fredspris.

Foto: Redd Barna
Juan David (14) er glad for fredsavtalen, og for at president Santos og det colombianske folket har fått fredsprisen. Han er også glad for å få være med på fredsprisfesten, og for å få stille spørsmål til presidenten sin.

- Jeg håper fredsavtalen vil føre til at det blir bedre å bo i Colombia snart. Jeg er veldig glad for at de har blitt enige om å ikke krige mer. For nå har jeg og alle de som bor her, mer tro på at det faktisk vil bli fred her, sier Juan David.
- Jeg merker en forskjell på før og nå. Vi hører ikke så mye om voldsbruk, kidnappinger og overgrep nå, det har blitt bedre, sier Bienvenida.

Viktig fredsprisfest

Fredsprisvinner president Santos, HKH Kronprinsesse Mette-Marit og ordfører Marianne Borgen kommer til fredsprisfesten kl.11.30. President Santos blir intervjuet av barna i festkomiteen. Spørsmålene er trukket ut fra innsendte forslag fra skoler i hele Norge, det kom inn over 200 forslag til spørsmål til fredsprisvinneren. Juan David og Bienvenida får også stille spørsmål til presidenten sin.
- Dette er veldig viktig for oss. Det betyr masse at vi får anledning til å snakke med president Santos, sier Juan David.
- Ved at vi er her, så er vi med på fredsprosessen. Dette er en stor mulighet for oss, sier Bienvenida.

På fredsprisfesten skal Dina (kjent fra MGPjr), Ylva Olaisen (kjent fra The Stream), dansegruppa Juice Crew og artisten Daniel Owen (begge kjent fra Norske Talenter), samt popgruppa Cir.Cuz opptre.

Du kan se hele fredsprisfesten på NRK2 lørdag 10. desember fra kl.10.55, eller på reddbarna.no.