Foto: Mats Lignell/Redd Barna
Gutter leker på et senter for gatebarn nær en av de største busstasjonene i Dhaka, hovedstaden i Bangladesh. Senteret er støttet av IKEA Foundation, og er et av fem lignende sentre plassert nær tog- og busstasjoner hvor mange av de mest sårbare barna bor og jobber.

IKEA har kampanjen «Lek for forandring» i november og desember, hvor de setter fokus på barns grunnleggende rett til å leke. Redd Barna og IKEA Foundation har samarbeidet i mange år, og har sammen utviklet langsiktige prosjekter som skaper bedre liv for barn. Med støtte fra IKEA har Redd Barna har hjulpet over 10 millioner barn.

Jeg leker, jeg lærer, jeg er trygg

Foto: Mats Lignell/Redd Barna
Ria spiller basketball på et senter drevet av Redd Barna i Rajshahi, nord-vest i Bangladesh. Senteret er et av 32 sentre som Redd Barna har satt opp i to ulike områder i Bangladesh, hvor barn er spesielt utsatt for å bli sendt ut på farefulle reiser. Sentrene er støttet av IKEAs kampanje "Lek for forandring".

Gjennom kampanjen vil IKEA engasjere ansatte og kunder, og øke deres forståelse for hvor viktig det er at barn får leke, og at ikke alle barn har muligheten til å leke.

- IKEA støtter Redd Barnas program «Jeg leker, jeg lærer, jeg er trygg” for å sikre barns rettigheter til beskyttelse, utdanning og lek når de er på flukt i Etiopia og Bangladesh. Redd Barna hjelper oss å nå de mest utsatte barna over hele verden. Gjennom kampanjen vil vi skape et trygt miljø for barn, med barnevennlige områder i land rammet av krig og konflikt. Målet er å oppfylle alle barns rett til å leke, sier Chris Williams, kommunikasjonssjef i IKEA Foundation.

- Barn på flukt er ekstremt sårbare for å bli utsatt for barnearbeid, overgrep og å bli utnyttet seksuelt. I Bangladesh fører fattigdom og klimaforandringer millioner av familier på landsbygdene til å flytte for å finne etter et bedre liv. Gjennom "Jeg leker, jeg lærer, jeg er trygg”, håper vi å finne løsninger for barna som er på flukt, og sammen med IKEA vil vi gjøre en stor forskjell for barn i Bangladesh, sier Mark Pierce, Redd Barnas landsjef i Bangladesh.

Sentre som hjelper barn

Foto: Mats Lignell/Redd Barna
Ranajit (navnet er forandret), 14 år, dro til Dhaka med onkelen sin for å jobbe i byggebransjen. Men jobben var mye hardere enn han var lovet, han fikk ikke noe særlig lønn og levde under svært kummerlige forhold. Etter at han rømte hjem med noen andre gutter, får han nå hjelp på et av Redd Barnas sentre.

Ranajit (14) er et av barna i Bangladesh som har fått hjelp av Redd Barna og IKEA. Ranajit dro til hovedstaden Dhaka sammen med onkelen sin for å jobbe i byggebransjen. Han ble lovet lett arbeid, et godt sted å bo, og at han ville få dra tilbake med nye klær og nok penger til å hjelpe familien sin og betale for skolen. Men slik ble det ikke. Ranajit ble satt inn i hardt og risikabelt byggearbeid, han bodde sammen med 11 andre arbeidere, og han fikk ingen penger, bare litt mat hver dag.
- Jeg var ensom, jeg jobbet hardt, men jeg fikk ikke sove. Jeg hadde ingen venner. De andre snakket ikke samme språk som meg, og jeg følte meg som en fremmed. Hjemme pleide jeg å spille fotball. I Dhaka så jeg andre barn som lekte, men jeg hadde ikke fri til å leke, sier Ranajit.

Ranajit traff noen gutter fra samme område som ham, og sammen forlot de Dhaka og dro hjem. Hjemme fikk han kontakt med frivillige som drev et senter, som hjelper ham og andre barn som har vært i samme situasjon.
- Jeg kommer til senteret et par ganger i uka. Jeg elsker tegnebøkene og byggeklossene, sier Ranajit.

Senteret er et av 32 sentre som Redd Barna har satt opp i to ulike områder i Bangladesh, hvor barn er spesielt utsatt for å bli sendt ut på farefulle reiser. Senteret er støttet av «Lek for forandring»-kampanjen.

Positive opplevelser

Foto: Lisbeth Michelsen
Redd Barna har frivillige i regioner i nord, midt, sør, vest og øst som har aktiviteter for barn der lek er i fokus, særlig for utsatte grupper barn.

I Norge har Redd Barna frivillige i fem regioner som tilbyr aktiviteter for barn der lek er i fokus, særlig for sårbare grupper barn som ikke får sine rettigheter innfridd. Det er barn som bor på asylmottak, barn som lever i fattigdom, nylig bosatte flyktningbarn, og barn som har opplevd vold i nære relasjoner. For å kunne organisere lek på disse arenaene er Redd Barna avhengig av å kunne dekke frivillige aktiviteter økonomisk. IKEA støtter Redd Barnas arbeid for barn som har opplevd vold, slik som aktiviteter for barn som bor på krisesenter.

Hvert år bor det mellom 1800 og 2000 barn på landets krisesentre på grunn av vold og konflikter i hjemmet. Redd Barna har frivillige som arrangerer lek og aktiviteter for barn på flere krisesentre. Disse pengene går til å dekke kinobilletter, inngangsbilletter til fornøyelsesparken, bussleie og alle andre kostnader som er nødvendig for å kunne gi barn og unge positive opplevelser.

- Dagene på krisesenteret er så lange, og da hjelper det veldig å ha en Redd Barna-aktivitet å glede seg til, sier jente (14).

- Mødrene ser at barna gleder seg til at Redd Barna kommer, og det gjør så godt for mor, sier barnefaglig ansvarlig på krisesenter i Bergen.

I desember kan du også støtte barn på krisesentre ved å gi bort et kosedyr når du handler på et av IKEAs varehus. Kosedyrene fra IKEA har i mange år blitt gitt til barn som en del av velkomstpakken de får når de kommer på krisesenter, eller de har fått en kosebamse til jul.