Foto: Inge Lie
Randi Saure (51) jobber for Redd Barna med beskyttelse av barn i Sør-Sudan.

Rundt 400 000 mennesker, over halvparten barn, har blitt tvunget til å forlate hjemmene sine, på grunn av kampene i Sør-Sudan. Mange barn opplever å komme bort fra foreldrene sine mens de flykter.

Å gjenforene barn med sine familier eller sine omsorgspersoner er en av hovedoppgavene til Redd Barna i Sør-Sudan. Randi Saure (51) reiste i forrige uke for Redd Barna for å jobbe med å gjenforene forlatte barn med sine foreldre.

Sammen med andre organisasjoner jobber Redd Barna i Sør-Sudan blant annet med først å støtte de voksne som allerede er på flukt, som ønsker å være omsorgspersoner for barn som har kommet bort.

– Dette fungerer som en form for fosterhjemsordning, for de barna med akutt behov. Deretter går man i gang med å søke opp foreldre eller omsorgspersoner for barna, forteller Saure, som også tidligere har jobbet for Redd Barna i Sør-Sudan.

Foto: Redd Barna
Deng er en av 84 000 mennesker som har flyktet og bosatt seg i leiren i Awerial i Sør-Sudan. Han har også påtatt seg omsorgsansvar for ei jente som har kommet bort fra foreldrene, i tillegg til sine egne fire barn.

Fant forlatt jente (8)

Deng (navnet er endret av sikkerhetshensyn) er far til fire barn og tidligere lærer. Han er blant dem som har påtatt seg ansvaret for et barn som har kommet bort fra foreldrene sine. Sammen med sin kone flyktet han fra Bor da kampene brøt ut. På veien fant han en åtte år gammel jente, som hadde mistet familien sin, og tok henne med seg til flyktningleiren Awerial.

– Jenta hadde kommet bort fra foreldrene sine. De hadde rømt i motsatt retning da kampene brøt ut. Jenta bestemte seg for å følge en gruppe mennesker, uten å ane hvor de var på vei. Hun bor nå sammen med mine barn, og vi deler det lille av mat vi har greid å samle sammen, forteller Deng.

Randi Saure, som til daglig er barnevernspedagog og spesialist på vold og traumatisk stress, sier hun ofte har vært vitne til at mennesker, som selv er på flukt, er villige til å ta omsorgansvaret for andre barn.

– Det er rørende å se hvordan mange fortsetter å være fosterforeldre for dem. Jeg tror det er et menneskelig instinkt å ta vare på barn, sier hun.

En ny fiende

Familiegjenforeningsprogrammet til Redd Barna består av blant annet å identifisere og registrere enslige mindreårige barn, og registrere barn som er savnet, iverksette midlertidige omsorgsordninger og bidra til familiegjenforening.

Men Redd Barna jobber også med å opprette trygge lekeområder for barn, gi utdanningstilbud og å levere mat, medisiner og andre nødhjelpsartikler som tepper og myggnetting, til de som trenger det. Forrige uke sendte Redd Barna 40 tonn nødhjelp til over 5000 familier på flukt.

Behovet for nøhjelp er enormt, og øker stadig.

– De siste tre dagene har vi måtte tigge for å få mat. Mange barn er syke, de har diaré eller hoster. Vi flyktet fra våpnene, men nå står vi ansikt til ansikt med en ny fiende – sult og sykdom, forteller Deng.